ΔΙΕΘΝΗ

«Ειδικού σκοπού» η κυβέρνηση Μόντι

ειδικού-σκοπού-η-κυβέρνηση-μόντι-417385

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μιλώντας σε γερουσιαστές της κεντροδεξιάς επιτέθηκε στη νέα κυβερνητική ομάδα του Μάριο Μόντι.

Όπως μετέδωσε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του δημόσιου καναλιού Rai tre, ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι η κυβέρνηση Μόντι είναι μια ανωμαλία της Δημοκρατίας και για το λόγο αυτό «θα εργασθεί μόνον για το διάστημα που μας χρειάζεται για να βγούμε από την οικονομική κρίση και στη συνέχεια, θα παραιτηθεί».

Κατά την εκτίμηση Ιταλών αναλυτών, με τον τρόπο αυτό ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να δείξει ότι δεν τέθηκε στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων και είναι έτοιμος να επανέλθει στο προσκήνιο.

«Νομίζατε ότι θα καθόμουνα σπίτι για να γράψω τα απομνημονεύματά μου. Και όμως, κάνατε λάθος» τόνισε.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι παρά την αρχική υποστήριξη της κεντροδεξιάς στο νέο κυβερνητικό σχήμα, η υπερψήφιση του κάθε μέτρου θα εξαρτάται από το ακριβές περιεχόμενό του, και θα αποφασίζεται, από τον Λαό της Ελευθερίας, ανάλογα με τις βασικές, κατευθυντήριες γραμμές, που θα εκφράζονται από τους υπουργούς.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποκάλυψε, πάντως -όπως τονίζει το πρακτορείο Adn Kronos- ότι είχε προτείνει στον Μάριο Μόντι να αναλάβει πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς συμμαχίας, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Η παράταξη του ζάπλουτου πρώην πρωθυπουργού, συνεχίζει να αντιτίθεται σε έκτακτη, συνολική, φορολόγηση των ακινήτων των καταθέσεων και ομολόγων των Ιταλών, ενώ επιμένει στην ανάγκη αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος της χώρας, με τον απόλυτο διαχωρισμό της σταδιοδρομίας του εισαγγελέα από εκείνη του δικαστή.

Πειθαρχία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, μιλώντας στην Γερουσία της Ρώμης, αναφέρθηκε στην ανάγκη νέας οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και οικονομικής εξυγίανσης.

"Δεν θα υπάρξει καμία αίσθηση ανωτερότητας των τεχνοκρατών επί των πολιτικών, θέλουμε με ταπεινότητα να συμβάλλουμε να συμφιλιωθούν ξανά οι πολίτες με τους θεσμούς και την πολιτική", είπε ο Μόντι.

Τόνισε ότι "η Ευρώπη ζει τις πιο κρίσιμες μέρες από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και η αποτυχία της ευρωπαϊκού σχεδίου θα ματαίωνε τις προσπάθειες για ένα δικαιότερο κόσμο".

Ο Μόντι κατέστησε σαφές ότι μόνο αν η χώρα του καταφέρει να μην θεωρηθεί ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, θα μπορέσει να συμβάλλει στην πρόοδο της Ένωσης.

Ο Μόντι υπογράμμισε ότι πρέπει να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ιταλία ακολουθεί σταθερά την οδό μείωσης της σχέσης δημοσίου χρέους-ΑΕΠ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης του θα είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, η ισότητα και η ανάπτυξη, είπε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου