ΔΙΕΘΝΗ

Συγνώμη… από Συρία σε διπλωμάτες

συγνώμη-από-συρία-σε-διπλωμάτες-417805

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ, ζήτησε συγγνώμη για τις επιθέσεις κατά διπλωματικών αποστολών στη χώρα, την ώρα που η Τουρκία -που η πρεσβεία της δέχθηκε επίθεση- τόνισε ότι θα τηρήσει «αποφασιστική στάση» κατά της Δαμασκού. Στη στήριξη Πεκίνου και Μόσχας προσβλέπει η Συρία, με τη δεύτερη να τάσσεται κατά της απόφασης του Αραβικού Συνδέσμου να «παγώσει» τη συμμετοχή της χώρας. «Δεν θα επαναληφθεί σενάριο Λιβύης» λέει ο Σύρος ΥΠΕΞ, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να κινούνται προς νέες κυρώσεις.

«Όσον αφορά τις επιθέσεις σε ξένες πρεσβείες, ως υπουργός Εξωτερικών, ζητώ συγγνώμη για αυτές τις βιαιότητες» είπε ο Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ, αναφερόμενος σε επιθέσεις στις πρεσβείες της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας στη Δαμασκό και για το προξενείο της Γαλλίας στη Λαττάκεια.

Ο Σύρος υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να εμποδίζουν τις δυτικές προσπάθειες για καταδίκη της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία.

«Το σενάριο της Λιβύης δεν θα επαναληφθεί» τόνισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να «παγώσει» τη συμμετοχή της Συρίας, λέγοντας ότι πρόκειται για «ιδιαιτέρως επικίνδυνο βήμα» σε μία στιγμή που -όπως υποστήριξε- γίνονται προσπάθειες για συμφωνία με τον οργανισμό να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει διάλογος με την αντιπολίτευση.

Πρόσθεσε ότι το γεγονός πως η Ουάσινγκτον καλωσόρισε την απόφαση ισοδυναμεί με «υποκίνηση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι είναι κατά των κυρώσεων και τόνισε ότι κράτη της Δύσης υποκινούν τους αντιπάλους του Μπασάρ Αλ-Άσαντ να ζητήσουν την απομάκρυνσή τους.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επεκτείνει τις κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος σε 18 άτομα, στην πλειοψηφία τους στρατιωτικοί και να παγώσει τα ευρωπαϊκά δάνεια στη χώρα λόγω της συνέχισης της καταστολής των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια προκαταρκτική συμφωνία επετεύχθη όσον αφορά το θέμα, ανάμεσα σε αντιπροσώπους χωρών της ΕΕ, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί επισήμως από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών που συναντώνται στις Βρυξέλλες.

Τα μέτρα αυτά έρχονται μετά την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στις συνόδους και τα όργανά του. Ο παναραβικός οργανισμός προειδοποίησε ακόμα ότι μελετά τη σύσταση ενός μηχανισμού προστασίας των πολιτών στη Συρία.

Ενοχλημένη είναι και η Τουρκία μετά την επίθεση στην πρεσβεία της στη Δαμασκό. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ότι η στάση της χώρας θα είναι «αποφασιστική» και τόνισε ότι η Άγκυρα θα σταθεί δίπλα στον «νόμιμο αγώνα των πολιτών της Συρίας».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου