ΔΙΕΘΝΗ

Νέος τρόμος από το σεισμό στην Τουρκία

νέος-τρόμος-από-το-σεισμό-στην-τουρκία-418176

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ανατολική Τουρκία από τη νέα σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε την Τετάρτη, λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό στην επαρχία Βαν που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 600 ανθρώπων.

Είκοσι πέντε άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν και επτά είναι οι νεκροί, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, ενώ υπάρχουν παγιδευμένοι, ο αριθμός των οποίων δεν έχει γίνει γνωστός.

Η δόνηση, μεγέθους 5,6 βαθμών, σημειώθηκε στις 21.23 τοπική ώρα και τον επίκεντρό του εντοπίσθηκε στην περιοχή του Εντρεμίτ (Αδραμύττιο), σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την επαρχία Βαν, όπου βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού της 23ης Οκτωβρίου.

Συνολικά, 25 κτήρια κατέρρευσαν στην περιοχή του σεισμού, 22 από τα οποία ήταν άδεια, προκαλώντας κύμα πανικού, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου που βρισκόταν στην περιοχή και έσπευσε στο σημείο της καταστροφής.

«Οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης συνεχίζονται σε τρία κτήρια» είπε.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν υπάρχουν δύο ξενοδοχεία, εντός των οποίων βρισκόταν άγνωστος αριθμός ανθρώπων την ώρα του σεισμού.

Το ένα ξενοδοχείο βρίσκεται στην πόλη Βαν, είναι εξαώροφο και σε αυτό διέμεναν κυρίως δημοσιογράφοι και ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Εννέα αεροπλάνα που μεταφέρουν μέλη σωστικών συνεργείων έχουν αποσταλεί στην περιοχή, σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μουσταφά Ερντίκ, διευθυντή του Παρατηρητηρίου Γεωφυσικής του Καντιλί, είναι πολύ νωρίς για να προσδιορισθεί εάν ο χθεσινός σεισμός ήταν κύριος ή μετασεισμική δόνηση του σεισμού της 23ης Οκτωβρίου

Ένας Ιάπωνας, μέλος μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του την Πέμπτη σε κινητή νοσοκομειακή μονάδα, έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βαν, είναι το όγδοο θύμα του νέου σεισμού που σημειώθηκε στην Τουρκία.

Το πρωί διασώστες είχαν ανασύρει βαριά τραυματισμένο τον Ατσούσι Μιγιαζάκι από τα ερείπια ξενοδοχείου. Επί δεκαπέντε λεπτά τού έκαναν καρδιακές μαλάξεις πριν τον μεταφέρουν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Ωστόσο δύο ώρες μετά, ο τραυματίας υπέκυψε παρά τις προσπάθειες των γιατρών, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Μιγιαζάκι ήταν το ένα από τα δύο μέλη της ιαπωνικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Association for Aid and Relief (AAR), η τύχη των οποίων αγνοείτο μετά το σεισμό μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε στις το βράδυ της Τετάρτης την επαρχία Βαν της ανατολικής Τουρκίας.

Το δεύτερο μέλος της οργάνωσης είναι η Μιγιούκι Κονάι, η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια βγήκε από το νοσοκομείο.

Οι δύο Ιάπωνες είχαν αναλάβει το συντονισμό της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες της επαρχίας Βαν από το σεισμό των 7,2 βαθμών στις 23 Οκτωβρίου που προκάλεσε το θάνατο 600 ανθρώπων και εξανάγκασε χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έκτοτε να ζουν σε σκηνές.

Το πρωί οι διασώστες ανέσυραν δύο τραυματίες, έναν άνδρα ηλικίας περίπου 60 ετών και έναν νέο ηλικίας 25 με 30 ετών, από τα ερείπια του ξενοδοχείου Μπαϊράμ της πόλης Βαν, αυξάνοντας σε 25 τον αριθμό των επιζώντων, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα ερείπια παραμένει αδιευκρίνιστος. "Υπήρχαν 32 πελάτες καταγεγραμμένοι στο ξενοδοχείο χθες αλλά δεν ξέρω πόσοι ήταν μέσα στο κτίριο. Υπήρχαν επίσης και προσκεκλημένοι", δήλωσε ο Ρετζέπ Οζχάν υπάλληλος στη υποδοχή του ξενοδοχείου, σύμφωνα με το Ανατολή.

"Όταν βγήκα υπήρχε παντού ένα σύννεφο σκόνης. Δεν ξέρω αν κάποιος μπόρεσε να βγει εκτός από μένα", πρόσθεσε.

Είκοσι πέντε κτίρια κατέρρευσαν στη Βαν, εκ των οποίων 23 εγκαταλείφθηκαν από τους ενοίκους τους μετά τον προηγούμενο ισχυρό σεισμό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος βρισκόταν στην επαρχία και μετέβη στην περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός. "Οι επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας συνεχίζονται σε τρία κτήρια".

Το πρωί της Πέμπτης, 783 διασώστες και 59 μέλη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών μετείχαν στις επιχειρήσεις στα ερείπια, ενώ 23 αεροσκάφη έχουν δημιουργήσει αερογέφυρα μεταφοράς προσωπικού και υλικού στην περιοχή, ανακοίνωσε η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων και καταστροφών.

Τρία ειδικά εξοπλισμένα νοσοκομειακά αεροπλάνα και οκτώ ελικόπτερα μετέχουν επίσης στις επιχειρήσεις.

Πενήντα ασθενοφόρα και 250 μέλη ιατρικού προσωπικού έσπευσαν στο σημείο, είπε ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Άκνταγ.

Ο νέος σεισμός με το επίκεντρό του στην περιοχή Εντρεμίτ, 17 χλμ. νότια της Βαν, επιβεβαιώνει στους κατοίκους της πληγείσας επαρχίας την ανάγκη να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους. Οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν αποφανθεί αν πρόκειται για μετασεισμό από τον προηγούμενο σεισμό ή για ένα ανεξάρτητο φαινόμενο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου