ΔΙΕΘΝΗ

Μάχη με το χρόνο για επιζώντες

μάχη-με-το-χρόνο-για-επιζώντες-419800

Απεγνωσμένα αναζητούν τα σωστικά συνεργεία επιζώντες κάτω από συντρίμμια στην ανατολική Τουρκία, μετά τον σεισμό των 7,2 βαθμών. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, τουλάχιστον 264 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μέσα στις επόμενες ώρες. Ξεπερνούν τους 1.300 οι τραυματίες. Την περιοχή επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αρκετοί άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια της επαρχίας Έρτζις τη Δευτέρα, ανάμεσά τους ένας άνδρας που κατόρθωσε να καλέσει σε βοήθεια από το κινητό του τηλέφωνο και δύο μικρά παιδιά. Ζωντανή ανασύρθηκε επίσης μία 25χρονη δασκάλα που είχε παγιδευτεί στα ερείπια ενός εστιατορίου όπου γευμάτιζε με συναδέλφους της.

Η 25χρονη Γκιουλ Καρατσομπάν σώθηκε χάρη στην αγάπη του αρραβωνιαστικού της Εριασάρ αφότου παρέμεινε επί 18 ώρες παγιδευμένη κάτω από σωρούς τσιμέντου και τούβλων.

Όταν σημειώθηκε ο σεισμός εκείνος έφυγε από τη βάση του στη Βαν με προορισμό την πόλη Έρτζις, περίπου 100 χλμ. μακρύτερα, για να βρει την Γκιουλ. Μιλώντας με φίλους της έμαθε σε ποιο εστιατόριο είχε πάει η 25χρονη. Παρ’ όλο που είχε πέσει το σκοτάδι και το κτίριο είχε μετατραπεί σε ερείπια κατάφερε να το εντοπίσει, άκουσε τις φωνές των εγκλωβισμένων και έπεισε ένα από τα συνεργεία των διασωστών να ξεκινήσει την αναζήτηση επιζώντων. Το μεσημέρι της Δευτέρας η επιμονή του επιβραβεύτηκε καθώς η γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή.

Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων που έχει δώσει το υπουργείο Εσωτερικών είναι τουλάχιστον 264 νεκροί και 1.300 τραυματίες. Ο απολογισμός αφορά την πόλη Βαν, την επαρχία Έρτζις και τα χωριά του νομού.

Στο μεταξύ παραμερίζοντας για λίγο την διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες, το Ισραήλ έσπευσε να προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία που δοκιμάζεται από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι η χώρα θα προσφέρει «τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικό προσωπικό, εξοπλισμό και ομάδες διάσωσης».

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Αμντουλάχ Γκιουλ προσφέροντας τη βοήθεια της χώρας του στην καταστροφή που έπληξε την νοτιοανατολική Τουρκία, αναφέρεται στη δήλωση από το γραφείο του Ισραηλινού προέδρου.

Η προσφορά του Ισραήλ προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα τουρκικά μέσα.

Σε μία παρόμοια κρίση, η Τουρκία είχε αποστείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη για μία μεγάλη και πολύνεκρη δασική πυρκαγιά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου