ΔΙΕΘΝΗ

Επτά χρόνια κάθειρξη στην Τιμοσένκο

επτά-χρόνια-κάθειρξη-στην-τιμοσένκο-420667

Η καταδίκη της Γιούλια Τιμοσένκο σε επταετή κάθειρξη οδηγεί σε πόλωση την ουκρανική κοινωνία και διαταράσσει τις σχέσεις του Κιέβου με τη διεθνή κοινότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει βαθιά απογοήτευση και προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις της με το Κίεβο. Η Μόσχα καταγγέλλει τον «προφανή αντιρωσικό» χαρακτήρα της ετυμηγορίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει λόγο για «επικίνδυνη» απόφαση που θέτει συνολικά εν αμφιβόλω τις διμερείς συμφωνίες για το φυσικό αέριο. Καταδικάζει η Διεθνής Αμνηστία, ανησυχεί ο ΟΑΣΕ.

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς υπαινίσσεται ότι μπορεί να τροποποιηθεί η νομοθεσία, βάσει της οποίας καταδικάστηκε η Γιούλια Τιμοσένκο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα αρθεί και η απαγόρευση συμμετοχής της στις προεδρικές εκλογές του 2012…

Η Τιμοσένκο, εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004, που στην πορεία των ετών έγινε ορκισμένος εχθρός του τότε συναγωνιστή της και μετέπειτα προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο, καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας σε συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επί πρωθυπουργίας της το 2009.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες ότι υποχρέωσε την ουκρανική εταιρεία Ενέργειας Naftogaz να συνάψει συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, και καταγγέλλει πολιτικά υποκινούμενη δίωξη από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς με στόχο να την αποκλείσει από τις βουλευτικές εκλογές του 2012 και από τις προεδρικές του 2015.

Αποζημίωση 187 εκ. δολαρίων

Πέραν της καταδίκης σε επταετή κάθειρξη, η ηγέτιδα του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ουκρανίας καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 187 εκατ. δολαρίων για απώλεια κρατικών εσόδων, ενώ της απαγορεύθηκε να ασκήσει οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Ουκρανία ότι ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις από την καταδίκη της Τιμοσένκο κυρίως σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της διμερούς Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου.

«Η ΕΕ είναι βαθιά απογοητευμένη από την καταδίκη της Τιμοσένκο σε επτά χρόνια κάθειρξη έπειτα από μία δίκη που δεν σεβάστηκε τους διεθνείς κανόνες ως προς μία διαδικασία δίκαιη, διαφανή και ανεξάρτητη» υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Η ΕΕ καλεί τις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν μία δίκαιη, διαφανή και αμερόληπτη δίκη σε σχέση με οποιαδήποτε διαδικασία έφεσης στην περίπτωση της Τιμοσένκο και σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση που σχετίζεται με μέλη της πρώην κυβέρνησης» επισημαίνει η Άστον.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν προειδοποιήσει στο παρελθόν την Ουκρανία ότι η σχεδιαζόμενη διμερής συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την ΕΕ μπορεί να μην επικυρωθεί εάν η Γιούλια Τιμοσένκο καταλήξει στη φυλακή ή δεν της επιτραπεί να λάβει μέρος τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Την καταδίκη της Τιμοσένκο επέκριναν τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) -το 2013 η Ουκρανία αναμένεται να αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ, σκοπός του οποίου είναι κυρίως να διασφαλίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στα 56 κράτη-μέλη του.

Η Ρωσία από την πλευρά της κατήγγειλε τον «προφανή αντιρωσικό» χαρακτήρα της δίκης της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας,. «Δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε τον προφανή αντιρωσικό χαρακτήρα αυτής της υπόθεσης» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Κατηγορώντας την Γιούλια Τιμοσένκο για κατάχρηση εξουσίας στη σύναψη συμβολαίων παροχής φυσικού αερίου το 2009, το δικαστήριο του Πετσέρσκι αγνόησε το γεγονός ότι αυτές οι συμφωνίες ήταν απόλυτα σύμφωνες με τη ρωσική, την ουκρανική και τη διεθνή νομοθεσία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Ουσιαστικά η Γιούλια Τιμοσένκο καταδικάστηκε για νομικά δεσμευτικές συμφωνίες μεταξύ της Gazprom και της Naftogaz, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν και τις οποίες κανείς δεν έχει ακυρώσει» υπογράμμισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η καταδίκη της Τιμοσένκο θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου που συνήφθη το 2009 (και για την οποία καταδικάστηκε η Ουκρανή πρώην πρωθυπουργός).

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την καταδίκη της Γιούλια Τιμοσένκο, τονίζοντας ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες οι κατηγορίες εις βάρος της και ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή της.

«Η δίκη της Γιούλια Τιμοσένκο καταδεικνύει τα συστημικά προβλήματα που υπάρχουν στο δικαστικό σύστημα της Ουκρανίας. Ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη αυτή η δίκη επιτρέπει χωρίς αμφιβολία να αμφισβητηθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη χώρα αυτή» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της οργάνωσης Τζον Νταλχούισεν.

Αινιγματικές δηλώσεις Γιανούκοβιτς

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς δήλωσε σήμερα ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την καταδίκη της Γιούλια Τιμοσένκο σε ποινή επταετούς κάθειρξης, επισημαίνοντας ότι η απόφαση δεν είναι οριστική καθώς μπορεί να ασκηθεί έφεση.

«Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μία λυπηρή υπόθεση που εμποδίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ουκρανίας. Προκαλεί ανησυχίες στην ΕΕ και καταλαβαίνουμε το λόγο» δήλωσε ο Γιανούκοβιτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σλοβένο ομόλογό του Ντανίλο Τουρκ.

«Όμως αυτή η απόφαση δεν είναι οριστική» προσέθεσε ο Γιανούκοβιτς δεδομένου ότι η υπόθεση θα κριθεί στο Εφετείο.

«Η απόφαση που θα λάβει [το Εφετείο] και η νομοθεσία στην οποία θα βασιστεί θα είναι πολύ σημαντικές» επισήμανε ο Γιανούκοβιτς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει μεταρρύθμιση στον ποινικό κώδικα.

Σύμφωνα με κάποιους Ουκρανούς αναλυτές, η κυβέρνηση της χώρας ενδέχεται να αποποινικοποιήσει το άρθρο βάσει του οποίου καταδικάστηκε η Τιμοσένκο, γεγονός που θα της επιτρέψει να αφεθεί ελεύθερη και να καθησυχαστεί η Ευρώπη, εμποδίζοντας όμως την πρώην πρωθυπουργό να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου