ΔΙΕΘΝΗ

Οι Τουαρέγκ κρύβουν τον Καντάφι στα σύνορα

οι-τουαρέγκ-κρύβουν-τον-καντάφι-στα-σύ-421767

Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, πιστεύεται ότι κρύβεται κοντά στην πόλη Γκανταμίς και βρίσκεται υπό την προστασία της φυλής Τουαρέγκ, δήλωσε ανώτερος αξιωματικός του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αλγερία

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Χισάμ Μπουχαγκιάρ δήλωσε ότι η φυλή Τουαρέγκ υποστηρίζει ακόμα τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ο αξιωματικός πρόσθεσε ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο εκτιμά ότι ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ Αλ Ισλάμ, βρίσκεται στην Μπάνι Ουαλίντ και ο αδελφός του Αλ-Μουτασίμ στην Σύρτη.

«Και οι δυο σκέπτονται να εγκαταλείψουν τη Λιβύη πιθανότατα για το Νίγηρα» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Σύρτη, ένα από τα τελευταία οχυρά του Καντάφι είναι περικυκλωμένη από δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και βομβαρδίζεται από αεροπλάνα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Μπουχαζιάρ, οι περισσότερες φυλές στα νότια της χώρας είναι κατά του Καντάφι, με εξαίρεση την Τουαρέγκ που συνεχίζει να τον υποστηρίζει.

Η κόρη του Καντάφι, Αΐσα, τα αδέλφια της Χάνιμπαλ και Μοχάμεντ, η μητέρα τους Σάφια και άλλα μέλη της οικογένειας διέφυγαν στην Αλγερία τον Αύγουστο.

Σε μία άλλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται στενά με τις νέες λιβυκές αρχές για να προστατεύσουν τα αποθέματα όπλων του έκπτωτου καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι και να αποτρέψουν τη διασπορά τους, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Από την έναρξη της κρίσης, έχουμε δεσμευτεί με τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας ώστε να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Λιβύη για την προστασία όλων των αποθεμάτων συμβατικών όπλων» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, οι επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνουν τη συλλογή, τον έλεγχο και τον περιορισμό των φορητών πυραύλων εδάφους-αέρος.

Το οπλοστάσιο

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις νέες λιβυκές Αρχές, προκειμένου να προστατεύσουν τα αποθέματα όπλων του έκπτωτου καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι και να αποτρέψουν τη διασπορά τους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

"Από την έναρξη της κρίσης, έχουμε δεσμευτεί με τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας, ώστε να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Λιβύη για την προστασία όλων των αποθεμάτων συμβατικών όπλων", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, οι επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνουν "τη συλλογή, τον έλεγχο και τον περιορισμό των φορητών πυραύλων εδάφους-αέρος". "Εξετάζουμε όλες τις επιλογές για να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στις επιχειρήσεις αυτές", πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ, ο υπεύθυνος της πρώτης φάσης της επιχείρησης των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά του καθεστώτος Καντάφι, είχε δηλώσει στις αρχές Απριλίου ότι φοβάται μήπως περιέλθει στην κατοχή ενόπλων ένα μέρος των 20.000 φορητών πυραύλων εδάφους-αέρος, που φέρεται να έχει στα χέρια του το καθεστώς Καντάφι και χρησιμοποιηθούν κατά των αεροσκαφών της γραμμής.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου