ΔΙΕΘΝΗ

Απέκλεισε τη στρατιωτική βία ο Ερντογάν

απέκλεισε-τη-στρατιωτική-βία-ο-ερντογ-422422

Τρέλα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ξεκίνησε η Κύπρος, παρά τις προειδοποιήσεις της χώρας του, ωστόσο απέκλεισε προς το παρόν την προσφυγή σε στρατιωτική βία.

"Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ενεπλάκη σε μία τρέλα με το Ισραήλ πραγματοποιώντας έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο", δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι οι δραστηριότητες αυτές "σαμποτάρουν" τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επανένωση του νησιού.

Επανέλαβε ότι η Τουρκία θα αρχίσει πολύ σύντομα τις δικές της θαλάσσιες έρευνες, με στρατιωτική υποστήριξη, ανοικτά της Κύπρου.

Μία συμφωνία για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στην Τουρκία και τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, θα υπογραφεί σήμερα ή αύριο.

Μόλις υπογραφεί η συμφωνία αυτή, η Τουρκία θα αρχίσει τις δικές της έρευνες, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού περιπολούν στις ζώνες αυτές.

«Πάγο» από Τουρκία στο καθεστώς Ασαντ

Τη διακοπή του διαλόγου με τη συριακή ηγεσία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σκληραίνοντας τη στάση του έναντι του καθεστώτος Άσαντ εξαιτίας της αιματηρής καταστολής του αντικαθεστωτικού κινήματος. Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατόπιν συνάντησής του με τον Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Δαμασκού.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις κατά της γειτονικής Συρίας και ότι θα έχει συνομιλίες για το ζήτημα με την Ουάσιγκτον.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα συνεργαστεί με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον καθορισμό των πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του «δεν έχει εμπιστοσύνη πλέον στη συριακή κυβέρνηση», την οποία κατηγόρησε για δυσφήμιση της Τουρκίας.

Ο Ομπάμα και ο Ερντογάν, οι οποίοι συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «μίλησαν για την ανάγκη να ασκηθεί επιπλέον πίεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ προκειμένου να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του συριακού λαού» δήλωσε η Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ερντογάν ανέφερε, επίσης, ότι θα επισκεφθεί σύντομα τους καταυλισμούς στην τουρκική επαρχία Χατάι, στους οποίους φιλοξενούνται από τον Απρίλιο περίπου 7.000 Σύροι πρόσφυγες.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του στις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης» την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν τόνισε ότι «ο συριακός λαός δεν πιστεύει τον Άσαντ, ούτε και εγώ. Δεν τον πιστεύουμε πια».

Ο Σαρκοζί

Την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις κατήγγειλε την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να συνδράμουν τον λαό της Συρίας όπως έκαναν και με τον λιβυκό λαό.

«Ο λαός της Συρίας έχει το δικαίωμα να πάρει την μοίρα του στα ίδια του τα χέρια» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, κάνοντας έκκληση του για δημοκρατία και ελευθερία στη Συρία.

Σε αντίθεση με την ανάληψη δράσης κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, οι διαφωνίες στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου.

Η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας επικαλούμενες τη σημαντική συμβολή της Δαμασκού στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου