ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλώσεις σε Ιταλία και Ισπανία

διαδηλώσεις-σε-ιταλία-και-ισπανία-423392

Μαζικά διαδηλώσαν οι Ιταλοί ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του κύριου εργατικού συνδικάτου Cgil για πανιταλική απεργιακή κινητοποίηση κόντρα στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Το Cgil απορρίπτει την δέσμη μέτρων, την οποία θεωρεί αναποτελεσματική ως προς την ανάπτυξη και εστιάζει τις επικρίσεις του στο άρθρο οκτώ του πακέτου έκτακτων παρεμβάσεων λιτότητας. Πρόκειται για το άρθρο που ορίζει ότι σε περίπτωση που τα συνδικάτα και οι εργοδότες υπογράψουν σχετική συμφωνία, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολύονται πιο εύκολα, χωρίς την λεγόμενη εύλογη αιτία, ενώ οι εγγυήσεις διατήρησης της θέσης εργασίας θα παραμείνουν μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως τις εγκυμονούσες γυναίκες.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και τα κόμματα της ιταλικής κεντροαριστεράς, το «Δημοκρατικό Κόμμα» με τον γραμματέα του, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, η «Ιταλία των Αξιών» με τον πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο και το «Αριστερά και Ελευθερία», του περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής του Μπάρι, Νίκι Βέντολα.

Τα δυο άλλα μεγάλα συνδικάτα της χώρας, Cisl και Uil, δεν στηρίζουν την πανιταλική κινητοποίηση, και διαμέσου των επικεφαλής τους, τονίζουν ότι «πρόκειται για υπερβολικές πρωτοβουλίες και ανησυχίες, διότι κανείς δεν θέλει να αρχίσει να απολύει ανεξέλεγκτα τους εργαζόμενους».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο μεταξύ, προσπαθεί να οριστικοποιήσει την όλη δομή των έκτακτων μέτρων, πριν την ψήφισή τους από την Γερουσία.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση αναθεώρησε μερικά από τα μέτρα λιτότητας.

Οι Ισπανοί διαδηλώνουν

Χιλιάδες πολίτες έλαβαν μέρος σε πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης το απόγευμα της Τρίτης για να διαμαρτυρηθούν για τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους της Ισπανίας, τονίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο τις κοινωνικές δαπάνες. Οι διαδηλωτές απαιτούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συνταγματική προσθήκη με την οποία εισήχθη ο «χρυσός κανόνας» δημοσιονομικής πειθαρχίας για να καθησυχαστούν οι αγορές.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων» (Indignados).

Η ανεργία μεταξύ των νέων στην Ισπανία ξεπερνά το 40%, ενώ ένας στους πέντε από τα μέλη του ενεργού εργατικού δυναμικού δεν έχει απασχόληση.

Στην πορεία κάλεσαν δύο από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ισπανίας, η CCOO και η UGT.

Η διαδήλωση έρχεται μία ημέρα πριν τεθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία το νομοθέτημα που εισάγει στο Σύνταγμα συγκεκριμένα όρια όσον αφορά τα ελλείμματα και το εξωτερικό χρέος, τόσο για την κεντρική κυβέρνηση όσο και για τις περιφέρειες.

Το κύριο επιχείρημα των πολέμιων του πακέτου μέτρων είναι ότι παραβιάζει τη συμφωνία, η οποία είχε συναφθεί στη Βουλή όταν η Ισπανία επέστρεψε στη δημοκρατία, και ζητούν να διοργανωθεί Δημοψήφισμα για την -μόλις δεύτερη- τροποποίηση του Συντάγματος αφότου αποκαταστάθηκε η δημοκρατία το 1978, τρία χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου