ΔΙΕΘΝΗ

«Στούκαρε» στη Σιβηρία ρωσικός πύραυλος

στούκαρε-στη-σιβηρία-ρωσικός-πύραυ-424610

 

Δεν έχει τελειωμό η κακοτυχία για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα. Στην τελευταία παταγώδη αποτυχία, μη επανδρωμένο σκάφος Progress, που εκτοξεύτηκε την Τετάρτη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, απέτυχε να φτάσει σε τροχιά και συνετρίβη στη Σιβηρία.

Φορτωμένο με 3,5 τόνους προμηθειών για το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο, το σκάφος Progress M-12M εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν στις 16.00 ώρα Ελλάδας (17.00 ώρα Μόσχας).

Μόλις 325 δευτερόλεπτα μετά την πυροδότηση, ο πύραυλος έπεσε πίσω στη Γη, επιβεβαίωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο πυραυλοκινητήρας του ανώτατου σταδίου απενεργοποιήθηκε πρόωρα με αποτέλεσμα το σκάφος «να μην τεθεί στη σωστή τροχιά».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti, ο πύραυλος είναι πιθανό να κατέπεσε στα Αλταϊκά Όρη, κοντά στα σύνορα με την Κίνα και τη Μογγολία, σύμφωνα τουλάχιστον με μάρτυρες που άκουσαν μια έκρηξη σε μεγάλη απόσταση.

Για συντριβή στη Σιβηρία κάνει λόγο και το πρακτορείο Interfax.

Είναι ωστόσο μια σημαντική ήττα για την Roscosmos, της οποίας ο επικεφαλής «καρατομήθηκε» τον Απρίλιο έπειτα από μια σειρά αποτυχιών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου