ΔΙΕΘΝΗ

Βιβλική καταστροφή από έκρηξη στην Κύπρο

βιβλική-καταστροφή-από-έκρηξη-στην-κύ-430696

Δώδεκα νεκρούς, αρκετούς αγνοούμενους και ένα σκηνικό φρίκης και αποτροπιασμού άφησε πίσω της η τρομερή έκρηξη στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Ζύγι της Κύπρου. Πτώματα έχουν εκσφενδονιστεί στους λόφους εκατοντάδες μέτρα μακριά. Η Κύπρος θρηνεί για άλλη μια φορά. Οι κυπριακές αρχές εξετάζουν με παρά πολύ προσοχή και επιφυλακτικότητα το ενδεχόμενο δολιοφθοράς αν και έως τώρα δεν υπάρχει κάποιο επίσημο στοιχείο για κάτι τέτοιο. Σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια είχαμε τον θάνατο του τότε Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη, η βάση έχει το όνομά του, από πτώση ελικοπτέρου κοντά στην Πάφο. Ωστόσο σαν από θαύμα χθες φαίνεται ότι στα χωριά δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά αρκετοί τραυματίες. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Αρκεί για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της έκρηξης το γεγονός ότι κομμάτια σίδερο, ξύλα κ.α. έφτασαν ως την εθνική Λεμεσού-Λευκωσίας τουλάχιστον πέντε χιλιόμετρα μακριά, ενώ ολόκληρη η περιοχή είναι καλυμμένη από πυκνό καπνό.

Παραιτήθηκαν ο υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΦ. Κανείς όμως δεν ανέλαβε την ευθύνη. Δίδυμοι αξιωματικοί ανάμεσα στους νεκρούς Χαροπαλεύουν δυο από τους 62 τραυματίες. Βιβλική καταστροφή στην γύρω περιοχή .Έμεινε χωρίς νερό και ρεύμα σχεδόν όλο το νησί.

Την αποστολή αεροσκάφους C-27 με εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες των κυπριακών αρχών για την έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης» ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος. Στο νησί θα μεταβούν δύο άτομα από την Αστυνομία, πυροτεχνουργοί για την ακρίβεια και δύο από το πυροσβεστικό σώμα, και συγκεκριμένα από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για να βοηθήσουν στις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας. Συλλυπητήρια από όλο τον κόσμο φτάνουν στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

Πολλά ερωτηματικά…

Όλα ξεκίνησαν στις 04:27 από μια φωτιά. Μια φωτιά που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής κύριο Λεωνίδου ξεκίνησε μέσα από την Ναυτική Βάση. Μία ώρα αργότερα όμως η φωτιά ακόμη έκαιγε και κατάφερε να φτάσει στα 98 κιβώτια με πυρομαχικά και ως αποτέλεσμα ήταν να γίνει η ισχυρή έκρηξη που έσπειρε τον θάνατο και την καταστροφή. Πως όμως η φωτιά κατάφερε να φτάσει ως εκεί; Γιατί δεν είχε εκκενωθεί το στρατόπεδο αφού είδαν πως δεν μπορούσαν να την ελέγξουν.

Αλλά το βασικότερο είναι τα 98 κιβώτια πυρομαχικών. Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που βγήκαν στη δημοσιότητα από το Wikileaks αυτά ζητήθηκε να δεσμευτούν από τις ΗΠΑ. Οι κυπριακές αρχές τα δέσμευσαν πριν από ένα χρόνο όμως κανείς δεν είχε σχέδιο για το τι θα γίνουν αυτά τα κιβώτια. Για ένα χρόνο παρέμεναν στη Ναυτική Βάση.

Ο Νικόλας Ιωαννίδης γιος του αποθανόντος Διοικητή του Ναυτικού, Ανδρέα Ιωαννίδη μιλώντας στο ΡΙΚ αποκάλυψε πράγματα που φαίνεται πως οι υπεύθυνοι γνώριζαν αλλά αδιαφορούσαν: ”Αυτό που συνέβη σήμερα στο Μαρί ήταν μια έκρηξη στα θεμέλια του κράτους μας. Ο πατέρας μου έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Χθες είχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα κιβώτια, τα οποία για 1,5 χρόνο βρίσκονταν κάτω από τον ήλιο. Ο πατέρας μου κλήθηκε να πάει όταν ξεκίνησαν οι μικροεκρήξεις και πήγε ”πρώτος” εκεί. Είναι μεγάλη ντροπή για αυτό το κράτος που ακόμα δεν έχουν παραιτηθεί όλοι τους.”

Τις ίδιες καταγγελίες με έγγραφα του φέρεται να έκανε και ο διοικητής του στρατοπέδου ο οποίος και αυτός δεν είναι πλέον στη ζωή.

Η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Παντού χαλάσματα, πεταμένα μεταλλικά αντικείμενα. Σκόνη και καπνός. Οι κάτοικοι, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία λένε πως θυμήθηκαν τις μαύρες μέρες της εισβολής το 1974.

Χωρίς ρεύμα έχει μείνει η Κύπρος

Χωρίς ρεύμα έχει μείνει η Κύπρος, πιθανόν συνεπεία της έκρηξης. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Κώστας Γαβριηλίδης, δήλωσε ότι εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί από τις 6 το πρωί οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί στη Μονή και το Βασιλικό, ο οποίος έχει υποστεί, όπως είπε, βιβλικές καταστροφές. Λειτουργεί μόνο ο σταθμός της Δεκέλειας.

Βιβλική καταστροφή

Σύμφωνα με δημοσιογράφους από την Κύπρο οι εικόνες στην περιοχή είναι τραγικές. Πυροσβέστες και διασώστες διηγούνταν πως μαζεύουν χέρια και πόδια από τα δέντρα και πως αυτά που βλέπουν δεν μπορούν να τα περιγράψουν από το σοκ. Πτώματα έχουν εκτιναχθεί εκατοντάδες μέτρα μακριά στους λόφους που όπως λένε οι ειδικοί αν δεν υπήρχαν τα βουνά τριγύρω θα είχαμε εκατοντάδες θύματα! Από την έκρηξη μάλιστα είχε εγκλωβιστεί ομάδα στρατιωτών σε υπόγειο χώρο του στρατοπέδου αλλά ευτυχώς οι ομάδες διάσωσης κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν.

Ποιοι ευθύνονται για την έκρηξη;

Την προηγούμενη Τετάρτη δόθηκαν οδηγίες να ψύχονται τα κιβώτια και να απομακρυνθούν ώστε να καταστραφούν από πυροτεχνουργούς του στρατού. Όμως κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρθηκε να το κάνει. Μάλιστα όπως λένε τα κιβώτια βρίσκονται στη βάση εδώ και ένα χρόνο! Οι θερμοκρασίες στο νησί καθημερινά το καλοκαίρι φτάνουν του 45 μέχρι και 47 βαθμούς Κελσίου και υπάρχει και αρκετή υγρασία. Αυτό για τα εκρηκτικά και τα πυρομαχικά είναι κίνδυνος θάνατος!

Σύμφωνα με μαρτυρία ατόμου που εργαζόταν στο στρατόπεδο τα συγκεκριμένα κοντέινερ παρουσίαζαν εικόνα διόγκωσης εδώ και τρεις μήνες και για το γεγονός αυτό ήταν ενήμερο το ΓΕΕΦ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα απόψε έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τα όσα συνέβησαν λόγω της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

"Αιωνία τους η μνήμη", γράφει ένα μαύρο πανό στην έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου οι πολίτες διαμαρτύρονται για την τραγωδία.

Φορώντας οι περισσότεροι μαύρα ρούχα και κρατώντας ένα αναμμένο κερί, έχουν κλείσει το δρόμο μπροστά από το Προεδρικό.

Ομάδα νεαρών, κρατώντας μαύρο πανό που έγραφε "το κράτος δολοφονεί παραιτηθείτε", φώναζαν συνθήματα, όπως "μια παραίτηση δεν είναι αρκετή, κάποιος – κάποιος να πάει φυλακή".

Στα κάγκελα του Προεδρικού έχουν αναρτηθεί και άλλα πανό, μεταξύ των οποίων και ένα με τα ονόματα των θυμάτων.

Στη Λάρνακα κάτοικοι άναψαν στην πλατεία Ευρώπης δώδεκα κεριά τυλιγμένα με κλωνάρια μυρσίνης, όσοι και οι νεκροί από την έκρηξη στην ναυτική βάση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου