ΔΙΕΘΝΗ

Στη «δίνη» των υποκλοπών η Βρετανία

στη-δίνη-των-υποκλοπών-η-βρετανία-431030

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στη Βρετανία για το πρωτοφανές σε έκταση σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών από την κυριακάτικη ταμπλόιντ του ομίλου Μέρντοχ News of the World. Η Σκότλαντ Γιαρντ προχώρησε στη σύλληψη του Άντι Κόουλσον, πρώην διευθυντή της εφημερίδας την περίοδο 2003-2007 και υπευθύνου επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς και του Κλαιβ Γκούντμαν, πρώτη συντάκτη βασιλικού ρεπορτάζ. Δικαστική έρευνα για τις παρακολουθήσεις και τις παραλείψεις αστυνομίας και πολιτικών, αλλά και νέους κανόνες για τον βρετανικό Τύπο, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο 43χρονος Άντι Κόουλσον οδηγήθηκε το πρωί της Παρασκευής σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου και λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη ως ύποπτος για «συμμετοχή σε παράνομες υποκλοπές τηλεφωνημάτων» και για «διαφθορά», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο σκάνδαλο.

Με κατηγορίες για διαφθορά συνελήφθη και ο Κλάιβ Γκούντμαν, πρώην συντάκτης αρμόδιος για το βασιλικό ρεπορτάζ στην News of the World. Ο Γκούντμαν είχε φυλακιστεί για τέσσερις μήνες τον Ιανουάριο του 2007, καταδικασθείς για συνωμοσία στην υποκλοπή εκατοντάδων φωνητικών μηνυμάτων μελών του προσωπικού των Ανακτόρων.

Η Σκότλαντ Γιάρντ προχώρησε σε έρευνες και στα γραφεία της ταμπλόιντ Daily Star στο Λονδίνο. Οι έρευνες για τις υποκλοπές έχουν επικεντρωθεί μέχρι στιγμής μόνο στην κυριακάτικη ταμπλόιντ του ομίλου Μέρντοχ. Η Star ανήκει στον επιχειρηματία Ρίτσαρντ Ντέσμοντ και δεν συνδέεται με τον όμιλο News Corp, στον οποίο ανήκει η News of the World.

Μια ημέρα αφού ο Ρούπερτ Μέρντοχ προσπάθησε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο κλείνοντας την κυριακάτικη εφημερίδα του, η οποία έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία μεταξύ των κυριακάτικων φύλλων, ο Ντέιβοντ Κάμερον προχώρησε σ’ ένα καταμερισμό ευθυνών, επιρρίπτοντας στους Εργατικούς προκατόχους του ευθύνες για μια πρακτική για την οποία είπε ότι ίσχυε από δεκαετίες και στην οποία οι πολιτικοί ήταν υποτελείς των βαρόνων του Τύπου.

«Αυτό το σκάνδαλο δεν αφορά απλώς μερικούς δημοσιογράφους σε μια εφημερίδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Δεν αφορά καν μόνο τον Τύπο. Αφορά επίσης την αστυνομία. Και, ναι, αφορά επίσης την άσκηση της πολιτικής και τους πολιτικούς» υπογράμμισε, δεσμευόμενος ότι θα διενεργηθεί μία πλήρης δημόσια έρευνα.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον -ο οποίος βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς είχε προσλάβει τον Άντι Κόουλσον ως υπεύθυνο Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ- απέκρουσε, πάντως, τις κατηγορίες ότι υπέπεσε σε σφάλμα κρίσης όταν τον προσέλαβε, υπεραμυνόμενος της σχετικής απόφασης.

Ο Κόουλσον παραιτήθηκε από εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ τον Ιανουάριο του 2011 όταν άρχισε η υπόθεση να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, επιμένοντας όμως ότι δεν γνώριζε τίποτε σχετικά με τις υποκλοπές. Την εποχή εκείνη είχαν καταδικαστεί ήδη ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας -υφιστάμενος του Κόουλσον- και ένας ιδιωτικός ερευνητής διότι είχαν παγιδεύσει τα τηλέφωνα εργαζομένων στα Ανάκτορα.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται και η Ρεμπέκα Μπρουκς, διευθύντρια του ομίλου News International, βρετανικού σκέλους της News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις και μαζί της, γεγονός που τον φέρνει σε ακόμη δυσχερέστερη θέση. Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως η Ρεμπέκα Μπρουκς θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου