ΔΙΕΘΝΗ

Γυναικείο «τάγμα θανάτου» του Καντάφι

γυναικείο-τάγμα-θανάτου-του-καντάφ-432488

Η λυβική κυβέρνηση δεν το βάζει κάτω, και έτσι χθες αποκάλυψαν μπροστά σε δεκάδες μέσα μαζικής ενημέρωσης από ολόκληρο τον κόσμο το νέο τους μυστικό όπλο, το οποίο σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν για την υπεράσπιση του συνταγματάρχη Muammar Gaddafi.

Περίπου 500 γυναίκες, κάθε ηλικίας, έμπιστες στον συνταγματάρχη, μόλις ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα στο οποίο εκπαιδεύτηκαν για την σωστή χρήση των όπλων, σε μια στρατηγική βάση κοντά στην Τρίπολη, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian.

Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το ρεπορτάζ, φαίνονται ξεκάθαρα γυναίκες να κρατάνε διαφόρων ειδών όπλα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αποκαλύπτει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει γυναίκες ως «μηχανές θανάτου». Κάποιες από αυτές είναι ηλικιωμένες, ενώ άλλες δεν καν ενηλικιωθεί, όλες όμως τις ενώνει η αγάπη τους για τον Λίβυο ηγέτη.

Οι γυναίκες, μπροστά στους δημοσιογράφους, αποκαλύπτουν τα κρυφά τους ταλέντα, όπως η ικανότητά τους στην σκοποβολή, αλλά και το γέμισμα των όπλων με πυρομαχικά. Μερικές από αυτές φαίνονται στις φωτογραφίες να ρίχνουν στον αέρα, την ώρα που κυβερνητικοί αξιωματούχοι τις παρακολουθούν από κοντά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το πότε αυτές οι γυναίκες θα ριχτούν στη μάχη, αν και όπως δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Moussa Ibrahim στην εφημερίδα: «Οι γυναίκες της Λιβύης ρίχνονται και αυτές στη μάχη κατά του ΝΑΤΟ. Τις εκπαιδεύουμε. Ο βασικός ρόλος τους είναι να προστατεύουν τα σπίτια. Δεν σκοπεύουμε να τις στείλουμε στην πρώτη γραμμή. Δεν έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτό, και ο στρατός μας είναι ήδη πολύ αποτελεσματικός».

Η Γαλλία στέλνει όπλα

Η Γαλλία πραγματοποιεί ρίψεις φορτίων όπλων για τους εξεγερμένους στη Λιβύη στα Δυτικά Όρη, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να τους βοηθήσει να προελάσουν ως το προπύργιο του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, την πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη, αποκαλύπτει η εφημερίδα Le Figaro.

Επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, η εφημερίδα γράφει πως η Γαλλία έστειλε με αλεξίπτωτα «μεγάλες ποσότητες» όπλων, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών, επιθετικών τουφεκιών, πολυβόλων και αντιαρματικών πυραύλων στην περιοχή Τζέμπελ Ναφούσα.

Η απόφαση να σταλούν όπλα χωρίς να υπάρξει — επίσημα — διαβούλευση με τους εταίρους της Γαλλίας στο NATO ελήφθη «διότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να προχωρήσουμε», ανέφερε κυβερνητική πηγή στη Φιγκαρό.

Η εξέγερση εναντίον του Καντάφι, ο οποίος κυβερνά τη χώρα επί 41 χρόνια, έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο αφότου δυτικές και άλλες χώρες υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του βορειοατλαντικού συμφώνου άρχισαν να βομβαρδίζουν τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές σε αυτόν πριν από τρεις μήνες, αλλά τώρα οι μαχητές των εξεγερμένων λένε ότι πλησιάζουν την Τρίπολη.

Οι εξεγερμένοι που εφορμούν από τα Δυτικά Όρη, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, έκαναν την σημαντικότερη προέλαση εδώ και εβδομάδες την Κυριακή, φθάνοντας στην πόλη Μπιρ αλ Γάναμ, όπου μάχονται ως και σήμερα δυνάμεις του Καντάφι.

Αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια, ενώ εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι δεν μπορεί να χειριστεί θέματα που άπτονται επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων και δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν απέφυγε να προβεί σε σχόλια.

Η Φιγκαρό γράφει ότι συντάκτης της είδε έναν απόρρητο χάρτη, με τη σφραγίδα των υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας, στον οποίο έχουν σημειωθεί διάφορες περιοχές στα βουνά, περιλαμβανομένων της Γιαφράν και της Ναλούτ, υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, όπου μπορούν να παραδίδονται όπλα.

Οι εξεγερμένοι λένε ότι έχουν λάβει όπλα ειδικά από το Κατάρ, διαμέσου του προπυργίου τους, της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη.

Η κυβέρνηση του Σαρκοζί διατηρεί στενές σχέσεις με τους εξεγερμένους αφότου γαλλικά αεροσκάφη προχώρησαν στην πρώτη αποστολή βομβαρδισμού στη Λιβύη μετά την απόφαση του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στη χώρα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου