ΔΙΕΘΝΗ

Κλίμα πολιτικής έντασης στην Τουρκία

κλίμα-πολιτικής-έντασης-στην-τουρκία-432660

Στη δίνη πολιτικής κρίσης εισέρχεται η Τουρκία, προτού ακόμη προλάβει να αναλάβει καθήκοντα η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία προ ημερών κατέκτησε συντριπτική εκλογική νίκη με ποσοστό άνω του 49%. Κούρδοι και κεμαλιστές βουλευτές απείχαν την Τρίτη από την ορκωμοσία στην Εθνοσυνέλευση για διαφορετικούς η κάθε πλευρά λόγους.

Οι βουλευτές του κεμαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος υπό την προεδρία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πήραν μέρος στην πρώτη συνεδρίαση της τουρκικής Βουλής, αλλά δεν ορκίστηκαν αντιδρώντας στην μη αποφυλάκιση δύο εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος.

Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Μουσταφά Μπαλμπάϊ και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μπάσκεντ, Μεχμέτ Χαμπέραλ. Οι δύο βουλευτές κρατούνται προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο παρακρατικό δίκτυο Εργκενεκόν.

Από την πλευρά τους οι Κούρδοι βουλευτές μποϊκοτάρουν εξ ολοκλήρου τη νέα σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης ως αντίδραση της αφαίρεσης αρχικά της βουλευτικής έδρας από το ιστορικό στέλεχος των Κούρδων της Τουρκίας Χατίπ Ντίτζλε και στη συνέχεια την δικαστική απόφαση να μην αποφυλακιστούν πέντε άλλοι Κούρδοι βουλευτές που κατηγορούνται για συνεργασία με το ΡΚΚ.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι στραμμένο στις εξελίξεις στη Συρία και στα νότια σύνορά της, όπου συγκεντρώνονται κύματα προσφύγων που προσπαθούν αν ξεφύγουν από τις εμφύλιες συγκρούσεις στη γειτονική χώρα.

Την Τρίτη ορκίστηκαν μόνο οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.

Πρακτικά, ο βουλευτής που δεν ορκίζεται κατέχει μεν το αξίωμα, αλλά δεν μπορεί να ψηφίζει και να παίρνει μέρος στην κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του κόμματός του σχετικά με την ορκωμοσία, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «δεν θα ορκιστούμε έως ότου ανοίξει ο δρόμος για την ορκωμοσία των δύο συναδέλφων μας».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στη δήλωση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ας πρόσεχαν ποιους έκαναν υποψήφιους», ο Κ. Κιλιστντάρογλου αναρωτήθηκε: «ποιος από τους δύο Ερντογάν μιλάει; Αυτός που είναι υπέρ της λαϊκής βούλησης ή αυτός που είναι εναντίον;».

Η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις σημαντικής πολιτικής κρίσης, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να λυθεί το πρόβλημα.

Αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης, στις 15:00 το απόγευμα, ο Κ. Κιλιτσντάργογλου δήλωσε πως υπήρξε από πλευράς κυβερνώντος κόμματος αίτημα για συνάντηση την Τετάρτη. Το ίδιο αίτημα γνωστοποιήθηκε και προς το ακροδεξιό κόμμα.

Έτσι, αύριο αναμένεται κάποια εξέλιξη που ενδεχομένως θα αποκαλύψει τις προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος, τόσο για την περίπτωση του Χατίπ Ντίτζλε, όσο και για τους οκτώ προφυλακισμένους βουλευτές.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου