ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε η δίκη των Ερυθρών Χμερ

ξεκίνησε-η-δίκη-των-ερυθρών-χμερ-432849

Η δίκη για γενοκτονία τεσσάρων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Ερυθρών Χμερ που είναι ακόμη στη ζωή άρχισε επίσημα χθες στην Πνομ Πενχ στην Καμπότζη, ενώπιον του δικαστηρίου που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τουλάχιστον 30 χρόνια από τότε που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα.

Ο ιδεολόγος του καθεστώτος του Πολ Ποτ ή «Αδελφός Νο 2» Νουόν Τσέα, ο υπουργός Εξωτερικών Ιένγκ Σάρι, ο πρόεδρος της «δημοκρατικής Καμπουτσέα» αρχηγός του κράτους Χιέου Σαμφάν και ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ιένγκ Τιρίτ καλούνται να απολογηθούν για τις κατηγορίες των εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, ηλικίας 79 έως 85 χρονών, βρίσκονται στο εδώλιο.

Τα πολιτικά στελέχη του καθεστώτος καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τη προσχεδιασμένη και μεθοδική εφαρμογή μεταξύ 1975 και 1979 μιας μαρξιστικής ουτοπίας που αφάνισε εξαιτίας της εξαντλητικής εργασίας, της πείνας, της αρρώστιας ή ύστερα από βασανιστήρια και εκτελέσεις περίπου δύο εκατομμύρια Καμποτζιανούς, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας εκείνη την εποχή. Καμιά υπόθεση δεν είναι «τόσο σημαντική και τόσο πολύπλοκη όσο αυτή μετά τη Νυρεμβέργη», είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ο διεθνής δικαστής Άντριου Κέιλεϊ, αναφερόμενος στις δίκες των ηγετικών στελεχών των ναζί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από χθες έως την Πέμπτη οι προκαταρκτικές ακροαματικές διαδικασίες θα αφιερωθούν σε θέματα διαδικαστικά, κυρίως στον κατάλογο των μαρτύρων. Οι παρατηρητές και τα σχεδόν 4.000 μέλη της πολιτικής αγωγής φοβούνται ότι ορισμένοι από τους κατηγορούμενους δεν θα ζήσουν τόσο ώστε να ακούσουν τη δικαστική απόφαση για τα εγκλήματα αυτά που σφράγισαν ένα από τα μελανότερα κεφάλαια του 20ου αιώνα, και ότι η υπεράσπισή τους θα επικεντρωθεί σε μια στρατηγική κωλυσιεργίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου