ΔΙΕΘΝΗ

Εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν οι ΗΠΑ

εγκαταλείπουν-το-αφγανιστάν-οι-ηπα-433405

Την αποχώρηση 33.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2012 ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτή είναι μόνο η αρχή της προσπάθειάς μας να δώσουμε τέλος σ’ αυτόν τον πόλεμο. Οι προκλήσεις που παραμένουν είναι τεράστιες» δήλωσε, αναπτύσσοντας τον σχεδιασμό του Λευκού Οίκου για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν ώς το τέλος του 2011 και άλλοι 23.000 έως το τέλος του καλοκαιριού του 2012.

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αποχώρηση των στρατιωτών που μετέβησαν στη χώρα το 2009. Στο έδαφος του Αφγανιστάν θα παραμείνουν μετά το 2012 περί τους 70.000 στρατιώτες.

Η απόφαση των ΗΠΑ δεν είναι παρά μια «συμβολική πράξη» και απαιτούνται σοβαρότερα βήματα για «να σταματήσει η μάταιη αιματοχυσία», επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν.

Θεωρούν, δε, ότι η ανακοίνωση αυτή «δεν ικανοποιεί ούτε την διεθνή κοινότητα, αλλά ούτε και τον αφγανικό λαό» και κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι έχουν πολλές φορές δημιουργήσει «ψεύτικες ελπίδες για τερματισμό του πολέμου στη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι χαιρέτισε την ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα. «Σήμερα χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ» τόνισε ο Καρζάι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ. «Θεωρούμε ότι είναι ένα σωστό μέτρο για τους ίδιους, όπως και για το Αφγανιστάν, και το στηρίζουμε» πρόσθεσε.

Καθώς έχει συμπληρωθεί μία δεκαετία στρατιωτικών επιχειρήσεων, που άρχισαν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και ενώ, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πλέον σαφές ότι η Αλ Κάιντα «βρίσκεται σε δεινή θέση», η αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Πακιστάν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του.

Σύμφωνα με τον Μπ.Ομπάμα, η «δεινή θέση» της Αλ Κάιντα αποδεικνύεται από τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοικία στο Αμποταμπάντ όπου σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Αποχωρούν και οι Γάλλοι

Στη «σταδιακή απομάκρυνση» των δυνάμεών της από το Αφγανιστάν, «σε αναλογία και με παρόμοιο χρονοδιάγραμμα με αυτό της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων», προχωρά και η Γαλλία.

Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, που εκδόθηκε λίγο μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, αναφέρεται πως ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί «για να συζητήσουν την κοινή τους δέσμευση στο Αφγανιστάν».

Μετά τη συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα διατηρήσει την δέσμευσή της με τους συμμάχους της ότι θα παραμείνει στο πλευρό του αφγανικού λαού ώστε να ολοκληρώσει την διαδικασία μετάβασης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου