ΔΙΕΘΝΗ

Νέα επιδρομή στη Λιβύη με 15 νεκρούς

νέα-επιδρομή-στη-λιβύη-με-15-νεκρούς-433904

Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σε νέα επιδρομή που πραγματοποίησε το ΝΑΤΟ χθες τα ξημερώματα στην πόλη Σόρμαν.

Εκπρόσωπος του λιβυκού καθεστώτος δήλωσε ότι η νέα επιδρομή του ΝΑΤΟ είχε στόχο την κατοικία ενός παλιού συνεργάτη του Μουάμαρ Καντάφι, κάνοντας λόγο "για αρκετούς νεκρούς, μεταξύ τους παιδιά", στη Σόρμαν, 70 χλμ., δυτικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που μετέβη στην περιοχή και άλλους ανταποκριτές του διεθνούς Τύπου, αρκετά κτίρια καταστράφηκαν.

Εκπρόσωπος του καθεστώτος είπε ότι η κατοικία "επλήγη από οκτώ πυραύλους" κατά την αεροπορική επιδρομή.

Τα σωστικά συνεργεία διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων θυμάτων κάτω από τα ερείπια.

Χρηματική ενίσχυση

Ηγετικά στελέχη των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη δηλώνουν ότι βρίσκονται εν αναμονή της χρηματικής βοήθειας που τους έχουν υποσχεθεί οι σύμμαχοί τους στη Δύση και τον Αραβικό κόσμο, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου έχει σειρά επαφών με ξένες κυβερνήσεις, με στόχο την επίσημη αναγνώριση του Συμβουλίου και την οικονομική του υποστήριξη.

Ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών Μαχμούντ Τζιμπρίλ θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα επίσκεψη δύο ημερών στην Κίνα, ενώ ήδη είχε επαφές στη Νάπολη. Η κινεζική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί την κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη ως «απόλυτη προτεραιότητα», ανακοίνωσε πρόσφατα πως έχει επαφές και με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Η Κίνα έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στη Λιβύη, απ’ όπου απομακρύνθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο περίπου 36.000 Κινέζοι που εργάζονταν στους τομείς των κατασκευών, των σιδηροδρόμων και των τηλεπικοινωνιών.

Οι εξεγερμένοι χρειάζονται πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τους επόμενους έξι μήνες και έχουν εξασφαλίσει δεσμεύσεις ότι θα λάβουν οικονομική βοήθεια από ξένες κυβερνήσεις.

Ο Άμπντελ Χάφεζ Γόγκα, αντιπρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, εξέφρασε την ελπίδα τα χρήματα να αρχίσουν να φθάνουν σύντομα.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι τα χρήματα θα καταστούν διαθέσιμα τις ερχόμενες ημέρες. Πιστεύουμε ότι τα χρήματα αυτά θα κατατεθούν πολύ σύντομα» τόνισε.

Η λιβυκή οικονομία βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου και οι εξεγερμένοι πασχίζουν να εξασφαλίσουν κάποια κεφάλαια καθώς οι ζημιές στις ενεργειακές υποδομές που έχει προκαλέσει ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος έχουν παραλύσει την παραγωγή στην άλλοτε μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ στη Βόρεια Αφρική.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο σκιώδης υπουργός Πετρελαίου των εξεγερμένων Άλι Ταρχούνι επέκρινε έντονα την Δύση, κατηγορώντας την ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της να παράσχει βοήθεια στους εξεγερμένους.

Οι εξεγερμένοι λένε ότι το βασικό τους αίτημα είναι να φύγει ο Καντάφι. Ο Γόγκα απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την κυβέρνησή του. «Δεν υπάρχουν συνομιλίες ανάμεσα στο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ή μέλη του με το καθεστώς του Καντάφι» είπε.

Κατηγόρησε, επίσης, τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι ότι αναπτύσσουν στρατιωτικές μονάδες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κάτι που όπως είπε μπορεί να είναι η αιτία για απώλειες μεταξύ των αμάχων από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του NATO.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου