ΔΙΕΘΝΗ

Μετωπικές συγκρούσεις σε δύο μέτωπα στη Συρία

μετωπικές-συγκρούσεις-σε-δύο-μέτωπα-σ-434063

Εφοδος των αρχών με περίπου 70 συλλήψεις στη Μπντάμα, μία μικρή πόλη πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι η έφοδος των συριακών αρχών έγινε σήμερα το πρωί στη μικρή πόλη Μπντάμα, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλείται το Ρόιτερς, συριακά τεθωρακισμένα άρματα και ένοπλοι πιστοί στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ έκαναν, σήμερα, έφοδο στη μικρή πόλη Μπντάμα, που απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Πυρπόλησαν κατοικίες και συνέλαβαν περίπου 70 κατοίκους –σε ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο δραστικής αντιμετώπισης απ τις συριακές αρχές της τρίμηνης, πλέον, εξέγερσης του λαού κατά του 41χρονου καθεστώτος Άσαντ. Οι αυτόπτες μάρτυρες, που τηλεφώνησαν στο Γραφείο του Ρόιτερς στο Αμάν(Ιορδανία) ανέφεραν πως καταμέτρησαν εννέα τεθωρακισμένα άρματα, 10 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, διπλάσια στρατιωτικά τζιπ, αλλά και, τέλος, 10 λεωφορεία, τα οποία χρησιμοποίησαν οι συριακές αρχές στην έφοδο αυτήν.

Στο μεταξύ «δεν υπάρχει δρόμος προς τα πίσω" για την αποχώρηση του προέδρου της Συρίας, εκτίμησε η ΥΠΕΞ Χ. Κλίντον, αναφερόμενη στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, εκτίμησε πως η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς της Δαμασκού δεν εξυπηρετεί άλλο σκοπό παρά να αναβάλει τη στιγμή της αποχώρησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πως μια "οπισθοδρόμηση" δεν είναι πια δυνατή."Η βαναυσότητα του συριακού καθεστώτος μπορεί να επιτρέψει στον πρόεδρο Άσαντ να αναβάλει την αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία, αλλά όχι να την αντιστρέψει", γράφει η Κλίντον σε ένα άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ashar Al-Awsat, μια επίσημη μετάφραση του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο μεταξύ δύο υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν πώς θα διωχθούν οι Σύριοι αξιωματούχοι για εγκλήματα πολέμου ώστε να αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς. Από την έναρξη των διαδηλώσεων το Μάρτιο, η καταστολή στη Συρία κόστισε τη ζωή 1.200 ανθρώπων και οδήγησε στη σύλληψη περίπου 10.000 άλλων, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ. Περισσότεροι από 8.500 Σύριοι έχουν καταφύγει στην Τουρκία, άλλοι 5.000 στο Λίβανο.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου