ΔΙΕΘΝΗ

Δεν εγκαταλείπει τη Λιβύη ο Καντάφι

δεν-εγκαταλείπει-τη-λιβύη-ο-καντάφι-436687

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η μεσολαβητική πρωτοβουλία του προέδρου της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα στη Λιβύη. Τόσο από ΝΑΤΟϊκής ηγεσίας, όσο και από την πλευρά των εξεγερμένων της Βεγγάζης, η απάντηση ήταν «όχι» στην πρόταση για εκεχειρία που γνωστοποίησε ο Τζέικομπ Ζούμα κατόπιν συνάντησης με τον Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη -πρόταση που δεν περιλάμβανε δέσμευση για άμεση αποχώρηση του Λίβυου συνταγματάρχη.

«Το καθεστώς Καντάφι έχει τελειώσει, πρέπει να φύγει από τη χώρα» δηλώνει την ίδια στιγμή τη Βεγγάζη ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ενώ ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέν τονίζει ότι σύντομα πρόκειται να σταλούν μαχητικά ελικόπτερα στη Λιβύη.

Την πραγματική απάντηση στην πρόταση εκεχειρίας έδωσαν τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ, που επανέλαβαν τις επιδρομές στην Τρίπολη λίγες μόνον ώρες μετά την ατελέσφορη επίσκεψη του Νοτιοαφρικανού προέδρου στη Λιβύη, όπως και η άφιξη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι στη Βεγγάζη, το προπύργιο της λιβυκής εξέγερσης, όπου εγκαινίασε επισήμως το πρώτο προξενείο μαζί με τον Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, επικεφαλής του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων.

Η μόνη «παραχώρηση» από ΝΑΤΟικής πλευράς ήταν η προσωρινή άρση της απαγόρευσης πτήσεων, προκειμένου ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος να μπορέσει να φτάσει στη Λιβύη. Η τηλεοπτική εμφάνιση του Καντάφι δίπλα στον Τζέικομπ Ζούμα, ήταν πάντως η πρώτη από τις 11 Μαΐου, όταν ο συνταγματάρχης είχε επαφές με αρχηγούς φυλών της Λιβύης, και έρχεται να διαψεύσει τις φήμες ότι έχει τραυματιστεί από αεροπορικό βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ, ή ότι κρύβεται σε νοσοκομείο μακριά από την Τρίπολη.

Ο «οδικός χάρτης» ειρήνευσης που εκπονήθηκε από την Αφρικανική Ένωση και σύμφωνα με τον Ζούμα δέχτηκε να εφαρμόσει ο Καντάφι, προβλέπει μια κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ και μια μεταβατική περίοδο που θα οδηγήσει σε δημοκρατικές εκλογές. Οι Λίβυοι εξεγερμένοι όμως αρνήθηκαν ακόμη και να συζητήσουν την πρόταση, με το επιχείρημα ότι δεν περιλαμβάνει καμιά δέσμευση για αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι.

Πράγματι, όπως δήλωσε σε δραματικό τόνο ο Τζέικομπ Ζούμα, ο Καντάφι του ξεκαθάρισε πως αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία. «Συζητήσαμε για την αναγκαιότητα να δοθεί στο λαό της Λιβύης η ευκαιρία να λύσει τα προβλήματά του μόνος του» υπογράμμισε ο ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, προσθέτοντας ότι οι ΝΑΤΟϊκές επιδρομές υποσκάπτουν τις προσπάθειες που κάνει η Αφρικανική Ένωση για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη.

Με αφορμή την αποτυχία της νέας πρωτοβουλίας Ζούμα και την επίσημη επίσκεψη Φρατίνι στην Βεγγάζη, αξίζει να σημειωθεί πως η Ιταλία, πρώην αποικιακή δύναμη στη Λιβύη και κορυφαίος οικονομικός εταίρος του καθεστώτος Καντάφι, έχει ήδη αποστείλει δέκα στρατιωτικούς «συμβούλους» στο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στρατηγός Άντερς Φογκ Ράσμουσεν προέβλεψε από τη Βάρνα της Βουλγαρίας ότι σύντομα θα αναγκαστεί ο Καντάφι να φύγει από τη Λιβύη καθώς αποδυναμώνεται το οπλοστάσιο του, ιδίως όσον αφορά τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού, και τον εγκαταλείπουν οι αξιωματικοί του.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου