ΔΙΕΘΝΗ

Αγνοεί τις αποφάσεις της G8 ο Καντάφι

αγνοεί-τις-αποφάσεις-της-g8-ο-καντάφι-436995

Την ώρα που και η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να μεσολαβήσει για την έξοδο του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία στη Σύνοδο Κορυφής της G8, το λιβυκό καθεστώς με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «δεν το απασχολούν» οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τη Ντοβίλ της Γαλλίας. Ταυτόχρονα, στην Τρίπολη σημειώθηκαν νέες αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στην Τρίπολη.

Η Ρωσία ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της G8, δήλωσε έτοιμη να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για την απομάκρυνση του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε ανοικτά τον Καντάφι να παραιτηθεί, σημειώνοντας επίσης πως η Μόσχα δεν θα του προσφέρει άσυλο.

Την ίδια στιγμής Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί δηλώνουν από τη Ντοβίλ της Γαλλίας αποφασισμένοι «να τελειώσουν τη δουλειά» στη Λιβύη.

«Η G8 είναι μια οικονομική σύνοδος. Δεν μας απασχολούν οι αποφάσεις της» δήλωσε ο λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Κάιμ αναφερόμενος στις δηλώσεις των ηγετών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας οι οποίες κάλεσαν τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία, αλλά και στην καταδίκη των ενεργειών της Τρίπολης από τη Ρωσία, που εξήγγειλε ότι πρόκειται να στείλει απεσταλμένο στη Βεγγάζη και θα αποπειραθεί να διαμεσολαβήσει ώστε να υπάρξει επίλυση της κρίσης.

Ο Κάιμ είπε ότι η Τρίπολη αγνοεί εάν και κατά πόσον η Ρωσία άλλαξε στάση.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα. Βρισκόμαστε στην διαδικασία επαφής με τη ρωσική κυβέρνηση ώστε να επαληθεύσουμε τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Τύπος», δήλωσε.

Νέες επιδρομές

Εν τω μεταξύ, νέες επιδρομές πραγματοποίησαν μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή της Τρίπολης, όπου βρίσκεται η κατοικία του Μουαμάρ Καντάφι, η οποία έχει γίνει στόχος εντατικών βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες.

Το πρωί του Σαββάτου ακούστηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη σε μικρή απόασταση από το κέντρο της Τρίπολης, ενώ καπνός υψώθηκε πάνω από τη συνοικία όπου βρίσκεται η κατοικία του Καντάφι. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι στόχος ήταν ένα γκαράζ στρατιωτικών οχημάτων.

Μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε και στις 02:00 (ώρα Ελλάδας) και την ακολούθησε μια ακόμα μερικά λεπτά αργότερα στην περιοχή Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου ζει ο συνταγματάρχης Καντάφι, όχι μακριά από το κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας.

Το επίσημο λιβυκό ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana μετέδωσε ότι «πολιτικές εγκαταστάσεις» στην περιοχή αλ Κάριετ, νότια της Τρίπολης, έγιναν επίσης στόχος επιδρομών από μαχητικά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου