ΔΙΕΘΝΗ

Τον σκότωσαν επειδή δίδασκε κορίτσια!

τον-σκότωσαν-επειδή-δίδασκε-κορίτσια-437553

Μέλη των Ταλιμπάν σκότωσαν τον διευθυντή ενός σχολείου θηλέων κοντά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν διότι αψήφησε τις προειδοποιήσεις τους να πάψει να διδάσκει κορίτσια, είπαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σήμερα, προσθέτοντας άλλη μια τέτοια ενέργεια στον μακρύ κατάλογο παρόμοιων επιθέσεων από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές οι οποίοι αντιτίθενται στην εκπαίδευση των γυναικών.

Ο Χαν Μοχάμεντ, επικεφαλής του σχολείου θηλέων Ποράκ στην επαρχία Λογκάρ, που απέχει περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα Καμπούλ, δολοφονήθηκε από ενόπλους κοντά στο σπίτι του την Τρίτη, δήλωσε ο Ντιν Μοχάμαντ Νταρουίς, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Λογκάρ.

«Σκοτώθηκε διότι ήθελε (να συνεχίσει) να διευθύνει το σχολείο», είπε ο Νταρουίς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς τηλεφωνικά από τη Λογκάρ.

Ο Ματίν Τζαφάρ, διευθυντής των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη Λογκάρ, είπε πως ο Μοχάμαντ είχε γίνει στόχος πολλαπλών απειλών από τους Ταλιμπάν διότι δίδασκε κορίτσια. Σύμφωνα με τον Τζαφάρ, και ο γιος του Μοχάμαντ τραυματίστηκε από την επίθεση.

Οι Ταλιμπάν δεν ανέλαβαν επίσημα την ευθύνη για την δολοφονία του διευθυντή.

Η εκπαίδευση των γυναικών ήταν απαγορευμένη στο Αφγανιστάν επί των ημερών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν (1996-2001), που θεωρούν ότι είναι αντίθετη με το Ισλάμ. Μέλη της παράταξης εξακολουθούν να επιτίθενται σε κορίτσια που πηγαίνουν σχολείο, σε εκπαιδευτικούς και σχολικά κτήρια.

Οι γυναίκες ανέκτησαν ορισμένα δικαιώματα μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν από αφγανικές δυνάμεις και μια διεθνή συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στα τέλη του 2001, περιλαμβανομένων της πρόσβασης στην εκπαίδευση και του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και οι δυτικές χώρες, οι οποίες τη στηρίζουν, έχουν δεσμευτεί να διαφυλάξουν αυτά τα δικαιώματα, αν και οι υποσχέσεις αυτές μοιάζουν επισφαλείς καθώς Αφγανοί ηγέτες αρχίζουν μια διαδικασία «συμφιλίωσης» με — μέρος τουλάχιστον — των Ταλιμπάν ώστε να υπάρξει στο μέλλον μια ειρηνευτική συμφωνία.

Διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι οι δυτικές κυβερνήσεις επικεντρώνονται στα σχέδια για την ολοκλήρωση της παράδοσης της ευθύνης για την ασφάλεια στους Αφγανούς ως τα τέλη του 2014 χωρίς να φροντίζουν να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των γυναικών.

Πολλές από τις πρακτικές που ακολουθούνταν επί των ημερών των Ταλιμπάν συνεχίζουν να εφαρμόζονται σε τμήματα της χώρας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 2,4 εκατ. κορίτσια έχουν εγγραφεί σε σχολεία αλλά τουλάχιστον το 20% εξ αυτών δεν παρακολουθούν συστηματικά μαθήματα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, αρκετές φορές οι παραδόσεις γίνονται σε ανοιχτούς χώρους και για να φθάσουν στα σχολεία τα κορίτσια πρέπει να ταξιδεύουν πολλές ώρες. Υπάρχει τεράστια έλλειψη γυναικών εκπαιδευτικών- η αναλογία είναι μία γυναίκα ανά εκατό άνδρες δασκάλους στις πιο απομακρυσμένες και συντηρητικές περιοχές.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου