ΔΙΕΘΝΗ

Κωνσταντινούπολη: Θρίλερ με την εξαφάνιση δημοσιογράφου στο προξενείο της Σ. Αραβίας

κωνσταντινούπολη-θρίλερ-με-την-εξαφά-740268

Ετοιμος να επιτρέψει στην Τουρκία να ερευνήσει το σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη είναι ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η έρευνα θα γίνει μετά την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκι, ο οποίος φέρεται ως αγνοούμενος μετά την είσοδό του στο προξενείο την Τετάρτη.

«Οι εγκαταστάσεις είναι ξένο έδαφος, αλλά θα τους επιτρέψουμε να εισέλθουν και να ψάξουν και να κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν», δήλωσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

«Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε», είπε.

Ο Τζαμάλ Χασόγκι, ο οποίος γράφει άρθρα γνώμης για την Washington Post, δεν εθεάθη μετά την είσοδό του στο προξενείο την Τρίτη το απόγευμα στο προάστιο Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με την μνηστή του.

Οι τουρκικές και οι σαουδαραβικές αρχές έχουν δώσει αντικρουόμενες αναφορές για το πού βρίσκεται ο Χασόγκι, που αυτοεξορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες φοβούμενος πιθανή σύλληψή του αφού επέκρινε ορισμένες αποφάσεις του Σαλμάν και τη στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη και ο οποίος δεν έχει θεαθεί από την Τετάρτη μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Σήμερα, η Washington Post στην έντυπη της έκδοση δημοσίευσε μια μαύρη σελίδα στη θέση που διατηρεί τη στήλη του ο Χασόγκι, με τίτλο: «Μια εξαφανισμένη φωνή».

Παράλληλα σήμερα μια αραβοτουρκική ένωση δημοσιογράφων, το Σπίτι των Αράβων Δημοσιογράφων στην Τουρκία, ζήτησε σήμερα με πορεία την «απελευθέρωση» του Χασόγκι, υποστηρίζοντας ότι αυτός κρατείται στο προξενείο, παρά τις διαψεύσεις του Ριάντ.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με ανακοίνωσή του κάλεσε την Άγκυρα «να εμβαθύνει τις έρευνες» της για τον εντοπισμό του Χασόγκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-dpa

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου