ΔΙΕΘΝΗ

«Αστυνομικό θρίλερ» με την εξαφάνιση του προέδρου της Interpol

αστυνομικό-θρίλερ-με-την-εξαφάνιση-740289

Ένα πρωτοφανές θρίλερ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε εξέλιξη μετά την εξαφάνιση του προέδρου της Interpol Μενγκ Χονγκγουέι. Σύμφωνα με την γαλλική αστυνομία, ο Χονγκγουέι αγνοείται μετά από ταξίδι που πραγματοποίησε στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, ενώ το γεγονός γνωστοποίησε στις αρχές η ίδια η γυναίκα του, καθώς δεν είχε νέα του από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Τα πράγματα, ωστόσο, περιπλέκονται καθώς σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα South China Morning Post, η οποία επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο πρόεδρος της Interpol βρίσκεται στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι ο 64χρονος προσήχθη από τις Αρχές μόλις πάτησε το πόδι του στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα και ανακρίνεται. Μέχρι στιγμής, παραμένει ασαφές για ποιους λόγους οι κινεζικές αρχές διερευνούν τη δράση του και πού κρατείται.

Ο Μενγκ έχει θητεύσει σε αρκετές υψηλόβαθμες θέσεις στην Κίνα, μεταξύ των οποίων και του υφυπουργού Δημόσιας Ασφάλειας, πριν διοριστεί πρόεδρος της Ιντερπόλ το 2016. Γεννήθηκε το 1953 στην πόλη Harbin και αποφοίτησε από νομική σχολή του Πεκίνου. Πολύ γρήγορα ανελίχθηκε σε θέσεις κοντά σε κυβερνητικούς παράγοντες, μεταξύ αυτών στη θέση του βοηθού του υπουργού ασφάλειας καθώς και σε εκείνην του επικεφαλής του τμήματος μεταφορών. Το 2004 διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός δημόσιας ασφάλειας και την ίδια χρονιά ανέλαβε επικεφαλής της κινεζικής Interpol.

Ο διορισμός του στην κεφαλή της Interpol προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων οι οποίες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ο Μενγκ θα προωθούσε μια κινεζική ατζέντα, που συμπεριελάμβανε την προώθηση κινεζικών αιτημάτων που θα αφορούσαν τους πολιτικούς εχθρούς του Πεκίνου. Σύμφωνα με το Reuters, στο παρελθόν, το Πεκίνο έχει ασκήσει πιέσεις σε χώρες να συλλάβουν και να στείλουν πίσω στην Κίνα πολίτες τους οποίους οι κινεζικές αρχές κατηγορούν για εγκλήματα όπως η διαφθορά και η τρομοκρατία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, η υποψηφιότητα του Μενγκ είχε βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής και της Διεθνούς Αμνηστείας, με το σκεπτικό ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί μια τόσο υψηλή θέση σε έναν αξιωματούχο μιας χώρας που είναι γνωστή για την απουσία εγγυήσεων ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως σημειώνει η Le Monde, πριν αναλάβει τη θέση του προέδρου της Interpol, ο Μενγκ κατείχε ήδη θέσεις υψηλής ευθύνης στην Κίνα. Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, εργάστηκε κοντά στον πρώην “τσάρο της ασφάλειας” Zhou Yongkang, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή για διαφθορά.

Ο Zhou ήταν μια από τις προσωπικότητες υψηλού προφίλ που πιάστηκαν στα δίχτυα της καμπάνιας του προέδρου Σι ενάντια στη διαφθορά, ένα χρόνο πριν ο Μενγκ οριστεί επικεφαλής της Interpol. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Le Monde, στο πλαίσιο τέτοιων ερευνών αξιωματούχοι μπορεί να εξαφανιστούν για μήνες, καθώς οι κινεζικές αρχές μπορεί να τους κρατούν χωρίς να αποκαλύπτουν πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι η εξαφάνιση του Μεγνκ δεν είναι η μόνη που βλέπει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως αναφέρει το CNN, η ηθοποιός Fan Bingbing εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τα φώτα της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούνιο.

Την Τετάρτη, το πρακτορείο Xinhua, ανέφερε πως οι κινεζικές αρχές της επέβαλαν πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για φοροδιαφυγή, ενώ η ίδια επανεμφανίστηκε μέσω ανάρτησης στα social media, όπου ζητούσε συγγνώμη.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου