ΔΙΕΘΝΗ

ΠΓΔΜ: Πολιτικός «εμφύλιος» μετά το δημοψήφισμα. 25 Νοεμβρίου πιθανή ημερομηνία εκλογών

πγδμ-πολιτικός-εμφύλιος-μετά-το-δημ-741008

Διορία μέχρι τις 10 Οκτωβρίου για να παρθούν οι αποφάσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα του δημοψηφίσματος δίνει ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με το VMRO μετά την απόρριψη των προτάσεων του κόμματος της αντιπολίτευσης, οι οποίες πρότειναν τεχνοκρατική κυβέρνηση θητείας 100 ημερών και ειδική έρευνά με καινούργιο γενικό εισαγγελέα όσον αφορά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες στην ψηφοφορία.

«Πιστεύουμε ότι θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή την αρχή της επόμενης. Κάπου γύρω στις 10 Οκτωβρίου είναι η διορία όπου και πρέπει να πούμε στους πολίτες ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε ότι έχει διασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο για τη χώρα, καθώς δεν θα χαθούν άσκοπα μήνες.

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Οπως τόνισε, η προσφυγή στις κάλπες θα γίνει για το καλό της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συνάντηση με τον ηγέτη του VMRO, ο Ζάερ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει τίποτα να συζητήσουν.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι ιδιαίτερα πιθανό, καθώς δίχως την αντιπολίτευση δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 80 έδρες στην 120μελή Βουλή των Σκοπίων. Πιθανότερη ημερομηνία πρόωρων εκλογών είναι η 25η Νοεμβρίου.

Πηγή: iefimerida.gr, με πληροφορίες από mkd

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου