ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος για το σεξιστικό φιρμάνι του Ερντογάν για τις γυναίκες πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας

σάλος-για-το-σεξιστικό-φιρμάνι-του-ερν-745362

Ερντογάν και Χουλουσί Ακάρ φαίνεται πως θέλουν τις γυναίκες μόνο για το σπίτι, καθώς η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας ανακοίνωσε την απόφαση της να σταματήσει να δέχεται γυναίκες υποψηφίους για το πρόγραμμα πιλότων της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Turkish Sözcü, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η οποία το 1937 είχε την πρώτη γυναίκα πιλότο μαχητικού αεροσκάφους παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι δεν θα προσλαμβάνει πλέον γυναίκες πιλότους.

Η Πολεμική Αεροπορία έθεσε προϋποθέσεις μόνο για τους άνδρες υποψηφίους στην τελευταία προκήρυξη για νέους πιλότους ζητώντας μονάχα άνδρες αποφοίτους 4ετούς προγράμματος πανεπιστημιακών σπουδών.

Τα νέα προκάλεσαν έκπληξη και αποτελούν μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για την θέση της γυναίκας στην Τουρκική κοινωνία, το οποίο είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας πολιτικής που ασκεί ο Ερντογάν.

Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό μια γυναίκα, η Esra Özatay, διορίστηκε αρχηγός της αεροπορικής ομάδας επιδείξεων της Τουρκικής Αεροπορίας και η Sabiha Gökçen έγινε η πρώτη γυναικά πιλότος μαχητικού αεροσκάφους στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία το 1937.

Ομάδες για τα δικαιώματα της γυναίκας ήδη έχουν αντιδράσει σφοδρότατα στην απόφαση, ασκώντας δριμεία κριτική στην Πολεμική Αεροπορία και το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.


Η Esra Ozatay, διοικητής της ομάδας ακροβατικών επιδείξεων της Τουρκικής ΠΑ.

Πηγή Ahval

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου