ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Αεροπλάνα και φορτηγά καθηλωμένα χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε.

brexit-αεροπλάνα-και-φορτηγά-καθηλωμένα-χω-746928

Η Βρετανία, που πάντως έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να φύγει χωρίς συμφωνία, δημοσιοποίησε σήμερα κείμενο με 25 τεχνικά σημεία που καλύπτουν τα πάντα, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία. Από τις οδικές μεταφορές, τους κανονισμούς για τις αεροπορικές εταιρείες, τα προϊόντα, ακόμη και τη μεταφορά κατοικίδιων στο εξωτερικό.

«Αν το ΗΒ φύγει από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 χωρίς να υπάρχει συμφωνία, οι αδειοδοτημένες αεροπορικές εταιρείες θα απολέσουν το αυτόματο δικαίωμά τους να πραγματοποιούν δρομολόγια μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ χωρίς προηγούμενη άδεια», αναφέρεται σε αυτό το κείμενο.

Συνολικά, η κυβέρνηση έχει δημοσιοποίησει περισσότερα από 65 τέτοια υπομνήματα που δίνουν μια εικόνα για το πώς θα έμοιαζε ένα Brexit χωρίς συμφωνία και που αποτελεί εφιάλτη για τις πολυεθνικές που λειτουργούν στη Βρετανία.

Όσον αφορά τις προειδοποιήσεις ότι οι νταλίκες θα ακινητοποιηθούν και στις δύο πλευρές της Μάγχης, το Λονδίνο διαμηνύει ότι θα επιδιώξει να συνάψει διμερείς συμφωνίες με την κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά ώστε οι μεταφορείς να διατηρήσουν την πρόσβαση στις αγορές τους.

Ακόμη αναφέρεται ότι θα χρειαστεί να αλλάξουν ακόμη και οι ετικέτες στα τυποποιημένα τρόφιμα καθώς «η χρήση του όρου EU στην προέλευση δεν θα είναι πλέον σωστή για τα συστατικά που προέρχονται από το ΗΒ».

Οι παραγωγοί μελιού θα πρέπει επίσης να τροποποιήσουν τις ετικέτες ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να μην δέχονται πλέον το βρετανικό μεταλλικό νερό. Για τους ιδιοκτήτες ζώων, θα χρειαστούν πιστοποιητικά υγείας και εμβολιασμό για να μεταφερθούν στο εξωτερικό. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν κτηνίατρο τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θέλει να ταξιδέψει με το ζωάκι του σε μια χώρα της ΕΕ στις 30 Μαρτίου του 2019 δηλαδή μία ημέρα μετά την αποχώρηση, θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν κτηνίατρο πριν από τα τέλη Νοεμβρίου.

Στα εμπορικά θέματα χωρίς τελωνειακή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ισχύουν οι κανονισμοί που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Οι υποστηρικτές πάντως του “σκληρού” Brexit υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομάξει τον κόσμο για τις συνέπειες μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ωστόσο παραδέχονται πως ίσως υπάρξει βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος. Μακροπρόθεσμα όμως θεωρούν πως η βρετανική οικονομία θα πάρει τα πάνω της, αν κόψει του δεσμούς με την ΕΕ, για την οποία θεωρούν πως είναι ένα πείραμα καταδικασμένο σε αποτυχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου