ΔΙΕΘΝΗ

Για βοήθεια ικετεύει βρετανός στρατιώτης που καταδικάστηκε στην Τουρκία

για-βοήθεια-ικετεύει-βρετανός-στρατι-751205

Έκκληση προς τη βρετανική κυβέρνηση για βοήθεια απηύθυνε ένας Βρετανός στρατιώτης που καταδικάστηκε από τις τουρκικές αρχές για σύμπραξη με τους Κούρδους αντάρτες.

Ο 25χρονος Τζο Ρόμπινσον από το Λιντς καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτάμισι ετών στην Τουρκία για την κατηγορία ένταξης στην οργάνωση YPG (Μονάδες Λαϊκής Προστασίας) στη Συρία, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση λόγω των διασυνδέσεων της με το PKK.

Μιλώντας σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Ρόμπινσον είπε ότι βρέθηκε στη Συρία μόνο για έναν μήνα τον Ιούλιο του 2015 ως γιατρός στα πεδία της μάχης, βοηθώντας στην παροχή περίθαλψης σε τραυματισμένους πολίτες.

«Δε συμμετείχα σε (στρατιωτικές) επιχειρήσεις με την YPG. Το υπόλοιπο διάστημα ήμουν με τους Πεσμεργκά στο Ιράκ, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένος στρατός. Δε νομίζω ότι αξίζω να περάσω επτάμισι χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δε διέπραξα. Το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να βοηθήσω ανθρώπους», δήλωσε ο 25χρονος.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι συνελήφθη λόγω ψευδών καταγγελιών στις τουρκικές αρχές από κάποιον άγνωστο που τον παρακολουθούσε στο Facebook.

Χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα επαφές του με τη βρετανική κυβέρνηση «απογοητευτικές», προσθέτοντας ότι το Foreign Office «δε μοιάζει να ενδιαφέρεται πολύ» για την υπόθεσή του.

Είπε ότι η οικογένειά του είχε στείλει επιστολές στον τέως Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και στον Υφυπουργό Εξωτερικών σερ Άλαν Ντάνκαν, αλλά ότι πλέον ο ίδιος ελπίζει σε παρέμβαση του νυν Υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Η σύλληψή του έγινε πριν από 14 μήνες και για τους πρώτους τέσσερις μήνες βρισκόταν σε απομόνωση 23 ώρες την ημέρα. «Δεν είδα το φως του ήλιου για τρεις μήνες και δεν μου επιτρεπόταν να δω ή να μιλήσω στην αρραβωνιαστικιά μου επί τέσσερις μήνες».

Σημειώνεται ότι η 23χρονη Μίρα Ρόικαν από τη Βουλγαρία συνελήφθη μαζί με τον αρραβωνιαστικό της για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και έχει αφεθεί ελεύθερη με αναστολή.

Ο κ. Ρόμπινσον, που είναι για την ώρα ελεύθερος με εγγύηση έως την εκδίκαση της έφεσής του κατέληξε: «Είμαι στο σημείο όπου στην κυριολεξία ικετεύω τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει κάτι», προσθέτοντας ότι βασίζεται στις άριστες διπλωματικές σχέσεις Βρετανίας-Τουρκίας.

Το Foreign Office σχολίασε ότι είναι έτοιμο να παράσχει πρόσθετη βοήθεια στον Τζον Ρόμπινσον, ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση και ότι έχει εγείρει το ζήτημα με τις τουρκικές αρχές.

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου