LIFE STYLE

Ο Γιαν Φαμπρ κατηγορείται από χορευτές και χορεύτριες για σεξουαλική παρενόχληση

ο-γιαν-φαμπρ-κατηγορείται-από-χορευτέ-753169

Σοβαρές καταγγελίες εναντίον του διάσημου βέλγου καλλιτέχνη διατυπώνουν είκοσι πρώην συνεργάτες του μέσα από ανοιχτή επιστολή τους, κάνοντας λόγο για περιστατικά ταπείνωσης

Στον χορό των κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση μπήκε αναγκαστικά ο Γιαν Φαμπρ. Οπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, σοβαρές καταγγελίες εναντίον του βέλγου καλλιτέχνη διατυπώνουν δεκάδες πρώην συνεργάτες μέσα από ανοιχτή επιστολή τους. Ο 59χρονος Φαμπρ είναι ένας από τους διασημότερους, αλλά και πιο αμφιλεγόμενους ευρωπαίους καλλιτέχνες και είχε υπάρξει καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών το 2016, με τη θητεία του να λήγει άδοξα και σύντομα καθώς παραιτήθηκε μέσα σε δύο μήνες, για λόγους ευθιξίας, καθώς είχε κατηγορηθεί για το «βελγοκεντρικό» πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει. Συνολικά 20 χορεύτριες και χορευτές ενώνουν τη φωνή τους εναντίον του αλλοτινού μέντορα και συνεργάτη τους.

Η επιστολή δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018 σε περιοδικό τέχνης της Ολλανδίας και αναφέρει ότι οι καλλιτέχνες αυτοί υπέστησαν σεξουαλικές ταπεινώσεις και σεξουαλικό εκφοβισμό. Στο κείμενό τους, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού recto:verso, καταγγέλλουν συστηματικές «παρενοχλήσεις» από την πλευρά του καλλιτέχνη. Οι είκοσι συνυπογράφοντες, στην πλειονότητά τους γυναίκες, -οκτώ εκ των οποίων αναφέρουν το όνομά τους-, υποστηρίζουν πως «η ταπείνωση ήταν καθημερινή» στους κόλπους του διάσημου χορευτικού θιάσου Troubleyn.

Εξηγούν πως ο Γιαν Φαμπρ κάνοντας κατάχρηση καλλιτεχνικής εξουσίας προσκαλούσε στο σπίτι του καλλιτέχνες με πρόσχημα μελλοντικές παραστάσεις και επιχειρούσε τότε «σεξουαλική προσέγγιση». Σε ορισμένους συνεργάτες προσφέρθηκε ένα σημαντικό ποσό μετά τις συναντήσεις αυτές. Αυτοί που αρνήθηκαν τα χρήματα, έβλεπαν τον ρόλο τους να περιορίζεται ή και να εξαφανίζεται στις επόμενες παραγωγές.

Ο Γιαν Φαμπρ κατηγορείται επίσης στο εν λόγω κείμενο ότι ταπείνωσε γυναίκες σε πρόβες κάνοντας ανοικτά σεξιστικές παρατηρήσεις για το σώμα τους. Μερικοί από τους υπογράφοντες αναφέρουν πως οι ίδιοι υπήρξαν θύματα, ενώ κάποιοι άλλοι δηλώνουν μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών.

Στο ίδιο περιοδικό, το recto:verso, ο Γιαν Φαμπρ απαντά αρνούμενος τις κατηγορίες σε βάρος του. «Εδώ δεν υποχρεώνουμε κανέναν και καμία να κάνει πράγματα που θεωρεί πως υπερβαίνουν τα όριά του», γράφει. «Κατά τη διάρκεια μιας καλλιτεχνικής διαδικασίας, φτάνεις μερικές φορές σε ευαίσθητο έδαφος: αυτό που μπορεί να γίνει με έναν ηθοποιό ή χορευτή δεν επιτρέπεται να συμβεί εκτός πρόβας με κάποιον άλλο», ανέφερε η απάντηση.

Εκφράζει επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι η εκστρατεία αυτή γίνεται στα μίντια, χωρίς να έχει πραγματικά τη δυνατότητα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, ενώ αμφισβητεί επίσης κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά που του καταλογίζουν.

Ο Γιαν Φαμπρ, γεννημένος τον Δεκέμβριο 1958 στην Αμβέρσα, χορογράφος, εικαστικός και θεατρικός σκηνοθέτης, είναι γνωστός για την προκλητική τέχνη του που περιλαμβάνει θεάματα τα οποία θίγουν ανοικτά το θέμα της σεξουαλικότητας, την τρέφουν και τρέφονται από αυτήν, βρίσκοντας παγκόσμια απήχηση. Εκτός από το προκλητικό περιεχόμενο, οι παραστάσεις του είχαν και προβοκατόρικους τίτλους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα «Παλλόμενα πέη».

Οι υποστηρικτές του τον θεωρούν καλλιτεχνική διάνοια και μέγα εκπρόσωπο της πρωτοπορίας, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν για προκλήσεις επί σκηνής άνευ λόγου.

Πηγή: Protagon.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου