ΔΙΕΘΝΗ

Χρεοκόπησε ο κολοσσός Turk Telekom: Ασφυξία στην τουρκική οικονομία

χρεοκόπησε-ο-κολοσσός-turk-telekom-ασφυξία-στην-762579

Ασφυξία στην τουρκική οικονομία προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις. Πρώτο θύμα ο κολοσσός της τουρκικής τηλεφωνίας Turk Telekom που μπαίνει σε καθεστώς χρεοκοπίας υπό το βάρος των δανείων της τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τη μεταβίβαση πλειοψηφικού μεριδίου της Türk Telekom σε κοινοπραξία τριών Τούρκων δανειστών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πιστώτριες τράπεζες Akbank, Garanti και İş Bank της Τουρκίας θα αναλάβουν το 55% των μετοχών της Türk Telekom, αφού η μητρική της εταιρεία Oger Telecom δεν κατάφερε να αποπληρώσει δάνεια ύψους 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έληξαν το 2013.

H τουρκική λίρα υποχώρησε 1,9% σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται το μεσημέρι της Πέμπτης στις 6,5881 λίρες ανά δολάριο. Το κόστος των πενταετών τουρκικών credit default swaps (για την ασφάλιση έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών από την Τουρκία) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Τετάρτης στις 516 μονάδες βάσης (5,16 ποσοστιαίες μονάδες), που είναι υψηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, σύμφωνα με την IHS Markit.

Εν τω μεταξύ ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Ερκάν Κιλιμτζί πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση αυτή, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Η Τράπεζα Ανάπτυξης (Development Bank) της Τουρκίας δημοσιοποίησε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Κιλιμτζί πρόκειται να ενταχθεί στο δυναμικό της, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.

Η Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας απέναντι στο δολάριο. Γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) η λίρα υποχωρούσε σήμερα στα 6,7250 δολάρια, έχοντας φτάσει και στα 6,85 αφού είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για την αποχώρηση του Κιλιμτζί.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου