ΔΙΕΘΝΗ

Απεργούν 400.000 εργάτες στην Ινδία για αύξηση 40 λεπτών

απεργούν-400-000-εργάτες-στην-ινδία-για-αύξη-778567

Περισσότεροι από 400.000 εργάτες στις φυτείες τσαγιού της Δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων προχώρησαν σε τριήμερη απεργία με βασικό αίτημα αύξηση το ημερομισθίου τους της τάξης του 20%.

Το… ιλιγγιώδες αυτό ποσοστό αντιστοιχεί σε 40 λεπτά του ευρώ, όταν για εργασία μίας ημέρας το ελάχιστο ημερομίσθιο αντιστοιχεί σε λιγότερα από 2,1 ευρώ (169 ρουπίες). Αυτό που θέλουν είναι η ημερήσια αμοιβή τους να φτάσει τις 203 ρουπίες (2,5 ευρώ περίπου).

Το τσάι συλλέγεται με το χέρι, για να μην καταστρέφεται το άρωμα και η ποιότητά του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συνδικάτου των εργατών στις φυτείες τσαγιού, η απεργία έχει παγώσει τη συλλογή του αρωματικού φυτού σχεδόν στο σύνολο των κτημάτων. Μάλιστα, οι εργάτες προειδοποιούν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε επ’ αόριστον απεργία.

Είχε προηγηθεί τριετής διαπραγμάτευση μεταξύ των εργατών και της κυβέρνησης και των ιδιοκτητών των φυτειών, που δεν έφεραν αποτέλεσμα. Μεταξύ άλλων ζητούσαν συλλογική σύμβαση εργασίας και να καταργηθούν οι διαπραγματεύσεις.

«Περισσότεροι από 400.000 εργάτες από περίπου 370 φυτείες συμμετέχουν στην απεργία», είπε ο Αλόκε Τσακραμπότρι. Την απεργία στηρίζουν δύο τοπικά εργατικά συνδικάτα.

Βέβαια, ακόμη δεν έχει σταματήσει η συλλογή του τσαγιού από τις περίφημες φυτείες του Νταρτζιλίνγκ, το οποίο εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα συνδικαλιστικά σωματεία ελπίζουν ότι με την απεργία, που προκαλεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στη συλλογή του τσαγιού η οποία κορυφώνεται στην διάρκεια των μουσώνων, θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους ιδιοκτήτες των φυτειών, καθώς οι οικονομικές απώλειες μπορεί να είναι τρομακτικές.

Ο τοπικός κυβερνήτης, Γκαουτάμ Ντεβ δήλωσε ότι «βλέπουμε με συμπάθεια το ζήτημα των εργατών και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση στο μακροχρόνιο αίτημα για αύξηση των ελάχιστων ημερομισθίων».

Τα χαμηλά ημερομίσθια των εργατών γης στις φυτείες του τσαγιού και οι κακές συνθήκες εργασίας στην περιοχή γίνονται συχνά πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες στην Ινδία.

Πηγή: The Guardian, The India Times ,efsyn.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου