ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ κάνει άνω-κάτω την Αγγλία, με αγενής, ωμές παρεμβάσεις

ο-τραμπ-κάνει-άνω-κάτω-την-αγγλία-με-αγ-798937

Αφήνοντας άφωνους γι’ άλλη μια φορά τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε ως «πολύ, πολύ ισχυρή » τη σχέση του με την Τερέζα Μέι, λίγες ώρες αφότου εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της, επαινώντας τον Μπόρις Τζόνσον.

Μπροστά στις κάμερες που κατέγραφαν πλάνα από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Τσέκερς Χάουζ, τη θερινή κατοικία των Βρετανών πρωθυπουργών, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε:

«Φθάσαμε χθες το βράδυ εδώ. Είχαμε ένα δείπνο, όπου ίσως ποτέ πριν δεν είχαμε αναπτύξει καλύτερη σχέση. Μιλήσαμε για μια ώρα, μιάμιση ώρα. Και σήμερα μιλούμε για το εμπόριο και το στρατό. Εξετάζουμε κάποια απίστευτα πράγματα που γίνονται εδώ κατά της τρομοκρατίας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Κι η σχέση είναι πολύ, πολύ ισχυρή. Έχουμε πολύ καλή σχέση»…

Λίγες ώρες νωρίτερα την είχε «αδειάσει»

Ωστόσο, φωτιές άναψε ο Ντόναλντ Τραμπ λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με την Τερέζα Μέι με μια προκλητική συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Sun, όπου στήριξε τον βασικό της αντίπαλο στους Τόρηδες.

Λίγες μέρες μετά την παραίτησή του Μπόρις Τζόνσον από το υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρόμενος για την πολιτική της πρωθυπουργού αναφορικά με το Brexit ο Αμερικανός πρόεδρος τού έπλεξε το εγκώμιο κάνοντας λόγο για έναν «πολύ ταλαντούχο άνθρωπο» τον οποίο «σέβεται πολύ».

«Δεν προσπαθώ να βάλω τον έναν να συγκρουστεί με την άλλη», είπε ο Τραμπ. «Απλά λέω πως νομίζω ότι θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός. Νομίζω ότι έχει αυτό που χρειάζεται».

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει πει ότι θα ήθελε να συναντηθεί με τον Τζόνσον στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία, πρόσθεσε ότι ο πρώην επικεφαλής του Φόριν Όφις «προφανώς με πάει και λέει πολύ καλά πράγματα για μένα. Λυπήθηκα πολύ που έφυγε από την κυβέρνηση και ελπίζω κάποια στιγμή να επιστρέψει. Πιστεύω ότι είναι ένας θαυμάσιος εκπρόσωπος για τη χώρα σας».

Τα αισθήματα, φαίνεται πώς είναι πράγματι αμοιβαία, όπως προέκυψε τον περασμένο μήνα από ηχητικό ντοκουμέντο που διέρρευσε και στο οποίο ο Τζόνσον έλεγε ότι ο Τραμπ θα διαπραγματευόταν πολύ σκληρά για το Brexit. «Θα υπήρχαν καταρρεύσεις [των συνομιλιών], χάος. Όλοι θα νόμιζαν ότι τρελάθηκε. Αλλά στην πραγματικότητα ίσως οδηγούσε κάπου».

Επίθεση στη Μέι για το Brexit

Ο Τραμπ καταφέρθηκε με δριμείς τόνους κατά της προσέγγισης της πρωθυπουργού της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το Βrexit, αλλά από την Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς προσπάθησε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις του διαβεβαιώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «συμπαθεί και σέβεται πολύ» τη Μέι. «Στη συνέντευξή του δήλωσε ότι είναι “πολύ συμπαθητική” και δεν έχει πει ποτέ κάτι κακό εναντίον της».

Το σχέδιο της Μέι, το οποίο πρότεινε και στις Βρυξέλλες, προβλέπει τη διατήρηση στενών σχέσεων με την ΕΕ αναφορικά με το εμπόριο αγαθών, αλλά και τη δημιουργία μιας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» στην οποία θα ισχύουν όλοι οι κοινοί κανόνες για το εμπόριο αγαθών και των αγροδιατριοφικό τομέα.

Τα νέα σχόλια του Τραμπ αποτελούν πλήγμα για τη Μέι, η οποία χθες εξήρε τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. ΗΠΑ και Βρετανία δεν είναι απλώς «οι πιο στενοί σύμμαχοι, αλλά και οι πιο καλοί φίλοι», τόνισε καθώς υποδεχόταν τον Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια για ένα δείπνο στο ανάκτορο Μπλενχάιμ παρουσία πολλών εκπροσώπων του οικονομικού τομέα.

Τραμπ και Μέι θα έχουν το μεσημέρι διμερείς συνομιλίες στο Τσέκερς, τη θερινή κατοικία των Βρετανών πρωθυπουργών με κύριο θέμα το εμπόριο, αλλά και τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, ενόψει και της συνάντησης κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του τη Δευτέρα στο Ελσίνκι.
Αργότερα ο Τραμπ και η Μελάνια θα μεταβούν στο παλάτι του Γουίνδσορ για να πιουν τσάι με τη βασίλισσα Ελισάβετ, προτού αναχωρήσουν για τη Σκωτία.
Διαδηλωτές προγραμματίζουν να τον ακολουθούν σ’ όλες του τις μετακινήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το απόγευμα ετοιμάζουν μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή χιλιάδων στην πλατεία Τραφάλγκαρ κατά της μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ, κατά του «σεξισμού του» και της «άρνησής του» ότι ισχύει η κλιματική αλλαγή.


Νέα πυρά κατά του δημάρχου του Λονδίνου

Στην ίδια συνέντευξη στη Sun ο Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου στον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, προσπαθώντας να του επιρρίψει την ευθύνη για τις περσινές τρομοκρατικές επιθέσεις. «Κοιτάξτε την τρομοκρατία. Κοιτάξτε τι γίνεται στο Λονδίνο», είπε. «Νομίζω ότι [ο Καν] έκανε πολύ κακή δουλειά αναφορικά με την τρομοκρατία, και την εγκληματικότητα, αν δείτε όλα τα τρομερά πράγματα που συμβαίνουν εκεί».

Τραμπ: «Η έλευση μεταναστών αλλάζει την υφή της Ευρώπης»

Και σε άλλη μια εμπρηστική αναφορά έριξε ούτε λίγο ούτε πολύ στον Καν το φταίξιμο για το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη.
«Το ότι επιτρέπεται η μετανάστευση στην Ευρώπη είναι ντροπή. Νομίζω ότι άλλαξε την υφή της Ευρώπης και εάν δεν δράσετε πολύ γρήγορα, δεν θα ξαναγίνει ποτέ αυτή που ήταν, και δεν το εννοώ αυτό με θετικό τρόπο», ανέφερε. «Το να επιτρέπεται σε εκατομμύρια ανθρώπους να έρχονται στην Ευρώπη είναι πολύ, πολύ λυπηρό. Νομίζω ότι χάνετε τον πολιτισμό σας», επέμεινε ο Τραμπ. «Όλη αυτή η μετανάστευση έχει στ’ αλήθεια αλλάξει την υφή της Ευρώπης. Βλέπω πόλεις στην Ευρώπη και μπορώ να γίνω πολύ συγκεκριμένος αν θέλετε. Έχετε έναν δήμαρχο που έκανε πολύ κακή δουλειά στο Λονδίνο. Έκανε πολύ κακή δουλειά».

Δήμαρχος Λονδίνου: Εξωφρενικές οι δηλώσεις Τραμπ

Σηκώνοντας το γάντι ο δήμαρχος του Λονδίνου χαρακτήρισε εξωφρενικό να αποδίδει ο Τραμπ στη μετανάστευση την αύξηση στα ποσοστά βίαιων εγκλημάτων. «Και μόνο η ιδέα να αποδίδεις στους μετανάστες από την Αφρική (την αύξηση της βίας) εωρώ ότι είναι εξωφρενική και πρέπει να τον προκαλούμε όταν το κάνει», δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC ο Καν.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου