ΔΙΕΘΝΗ

Στη δημοσιότητα η βρετανική Λευκή Βίβλος για το Brexit -Τι προβλέπει

στη-δημοσιότητα-η-βρετανική-λευκή-βίβ-799601

Τον τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία με το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit περιλαμβάνει η πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, όπως περιγράφεται στη λεγόμενη Λευκή Βίβλο για το Brexit που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι.

Το 98 σελίδων έγγραφο, με τίτλο «Η μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ», σημειώνει ωστόσο ως προς τη μελλοντική ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση πως «είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί το βάθος της σχέσης και οι στενοί δεσμοί μεταξύ των λαών του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ».

Ως εκ τούτου, το Λονδίνο προτείνει τη χωρίς βίζα μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία και αντιστρόφως για τουρισμό και προσωρινή εργασία «υπό περιορισμένες και σαφώς ορισμένες συνθήκες», καθώς και εύκολη μετακίνηση για φοιτητές και νέους.

Αφήνει επίσης ανοιχτό παράθυρο για την ελεύθερη μετακίνηση ειδικευμένων εργαζομένων, καθώς αναφέρει πως οι επιχειρήσεις σε Βρετανία και ΕΕ θα πρέπει να μπορούν να μετακινούν «το ταλαντούχο προσωπικό τους» μεταξύ των δύο πλευρών.

Παρόλα αυτά στο έγγραφο δεν περιλαμβάνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το μελλοντικό μεταναστευτικό σύστημα. Μία νεότερη Λευκή Βίβλος για το ζήτημα αναμένεται το φθινόπωρο.

Τη Λευκή Βίβλο παρουσίασε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο νέος Υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ. Περιλαμβάνει εισαγωγή από την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία αναφέρει πως η Βρετανία έχει εξελίξει τη διαπραγματευτική της θέση επί του Brexit υιοθετώντας μία προσέγγιση που «απαιτεί πραγματισμό και συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές».

Από το υπόλοιπο περιεχόμενο της βρετανικής πρότασης ξεχωρίζει η γνωστή θέση περί ενός κοινού βιβλίου κανόνων με την ΕΕ για το εμπόριο βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων, όπως υιοθετήθηκε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο του Τσέκερς προκαλώντας τις παραιτήσεις των Υπουργών Εξωτερικών και Brexit.

Περιλαμβάνεται επίσης η τρίτη κατά σειρά πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για τη μελλοντική τελωνειακή σχέση με την ΕΕ, γνωστή ως «ρύθμιση τελωνειακής διευκόλυνσης», η οποία επίσης προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των Brexiteers.

Ενώ ο Υπουργός Brexit έκανε λόγο για μία πρόταση που «προσφέρει ένα λαμπρό και φιλόδοξο μέλλον» και «πραγματικά και διαρκή οφέλη και στις δύο πλευρές», οι πιο σκληροπυρηνικοί ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί βουλευτές όπως ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ απέρριψαν το περιεχόμενο της Λευκής Βίβλου λέγοντας ότι «δε σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Την αντίθεσή της με την πρόταση της κυβέρνησης εξέφρασε και η Κοινοπραξία του Σίτυ του Λονδίνου, που εκπροσωπεί τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις του Λονδίνου. Οι ενστάσεις της έγκεινται στην απόφαση της κυβέρνησης να μην επιδιώξει για τις υπηρεσίες μία στενή σχέση συνεργασίας με την ΕΕ με ισοδύναμους κανόνες.

Το Λονδίνο είναι πλέον εν αναμονή της απάντησης της ΕΕ. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ περιορίστηκε να πει ότι τώρα η βρετανική πρόταση θα εξεταστεί αναλυτικά σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου