ΔΙΕΘΝΗ

Δραματικό SOS από τη Μέι: Κίνδυνος για «άτακτο» Brexit αν επιμείνει η ΕΕ

δραματικό-sos-από-τη-μέι-κίνδυνος-για-άτ-801958

Λίγη ώρα μετά και την παραίτηση του τρίτου υπουργού της, του Μπόρις Τζόνσον, η Τερέζα Μέι απηύθυνε δραματικό SOS στην ΕΕ μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Οπως είπε, η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τη λεγόμενη «λευκή βίβλο» σχετικά με την πολιτική της για το Brexit την προσεχή Πέμπτη.

Η Μέι διαβεβαίωσε ότι η μεταβατική περίοδος για το Brexit δεν πρόκειται να παραταθεί και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει δικαιοδοσία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την οριστικοποίηση του «διαζυγίου». Επέμεινε επίσης ότι η δική της πρόταση για το Brexit είναι η σωστή.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά τη νέα πρότασή της γιατί σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Μιλώντας λίγη ώρα μετά την παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής της, του Μπόρις Τζόνσον και του Ντέιβιντ Ντέιβις και ενός υφυπουργού του Στιβ Μπέικερ, με αφορμή το σχέδιό της για το Brexit, η Μέι είπε ότι τα μοντέλα που πρότειναν οι Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση τους με το Λονδίνο ήταν «απαράδεκτα».

«Αυτό που προτείνουμε είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, απαιτεί από αυτούς να το επανεξετάσουν, να δουν πέραν των θέσεων που έχουν λάβει μέχρι τώρα και να συμφωνήσουν σε μια νέα και δίκαιη ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», υποστήριξε. Σχολίασε όμως ότι οι ενδείξεις που έχει από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι με τις νέες προτάσεις του Λονδίνου είναι εφικτό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Αν η ΕΕ συνεχίσει την παρούσα πορεία της υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ένα «άτακτο» Brexit, χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται για όλες τις πιθανές καταλήξεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία, συνέχισε η Μέι, λέγοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τέλος, η Μέι έπλεξε το εγκώμιο των δύο παραιτηθέντων υπουργών, του Μπόρις Τζόνσον και του Ντέιβιντ Ντέιβις, λέγοντας ότι διαφωνούσαν» για τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγούσαν τη χώρα στην έξοδο από την ΕΕ.

Ωστόσο σχεδιάζει να ορίσει νέο υπουργό Εξωτερικών σήμερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της. Ο εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός θα αγωνιστεί εναντίον κάθε απόπειρας απομάκρυνσής της, μετά την παραίτηση των δύο υπουργών της, Τζόνσον και Ντέιβιντ Ντέιβις.

Σε ερώτηση αν θα αγωνιστεί εναντίον κάθε πρόταση μομφής στην κυβέρνησή της, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Ναι».

Κόρμπιν: Η Μέι είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί με την ΕΕ, να φύγει

O ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση μια συμφωνία για Brexit με δεδομένες τις σοβαρές διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στους υπουργούς της για τα σχέδια της.

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αντίθετοι στο σχεδιασμό του Brexit που πρότεινε η Μέι, παραιτήθηκαν σήμερα με διαφορά λίγων ωρών, βυθίζοντας σε χάος την κυβέρνηση.

Ο Κόρμπιν, απευθυνόμενος στη βρετανίδα πρωθυπουργό στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Μέι πρέπει να τερματιστεί αν είναι ανίκανη να κυβερνήσει.

Την παραίτηση του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. «Η Τερέζα Μέι έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Η αντικατάστασή του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τα όσα έκανε», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον είναι ο τρίτος υπουργός που προτιμά να φύγει από τη βρετανική κυβέρνηση παρά να στηρίξει τα πλάνα της Τερέζα Μέι για «ήπιο» Brexit, μέσα σε 24 ώρες. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των υπουργών που είχαν την ευθύνη για το Brexit, Ντέβιντ Ντέιβις και Στιβ Μπέικερ.

Ο Τζόνσον είχε ακυρώσει διάφορες συναντήσεις που επρόκειτο να έχει στην επίσημη κατοικία του στο κεντρικό Λονδίνο και κατόπιν αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Οι παραιτήσεις αφήνουν την Μέι εκτεθειμένη, με την κυβέρνησή της να κλυδωνίζεται. Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον είναι αν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει αυτήν την κρίση τηρώντας τη δέσμευσή της ότι θα επιδιώξει ένα Brexit “φιλικό προς τις επιχειρήσεις” ή αν θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση και με φωνές που θα την καλούν να παραιτηθεί και η ίδια.

Πολλοί ευρωσκεπτικιστές είναι οργισμένοι με τη στρατηγική που συμφώνησε να ακολουθήσει η Μέι απέναντι στην ΕΕ και την πρότασή της για τη δημιουργία ενός “χώρου ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών” καθώς θεωρούν ότι με αυτήν την τακτική προδίδει την υπόσχεση που είχε δώσει η ίδια περί ενός “καθαρού” διαζυγίου από τις Βρυξέλλες.

«Βουτιά» για τη στερλίνα μετά την παραίτηση Τζόνσον

Η στερλίνα αποτύπωσε την πολιτική κρίση στη Βρετανία, καθώς κατέγραψε σημαντική πτώση μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε στο 1,3257 δολάριο σήμερα, γύρω στις 18.00. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι της λίρας διαμορφωνόταν στις 0,8867 πένες, από 0,8843 την Παρασκευή.

Νωρίτερα η στερλίνα ενισχυόταν, αφού οι αγορές δεν φάνηκαν να ανησυχούν από την παραίτηση του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Τα πρώτα σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις παραιτήσεις

Τις παραιτήσεις των Βρετανών αξιωματούχων σχολίασαν από τις Βρυξέλλες, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται. Τα προβλήματα παραμένουν. Το χάος με το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία των σχέσεων ΕΕ-Βρετανίας. Η επίλυση είναι μακριά με ή χωρίς τον κ. Ντέιβις», ανέφερε ο Τουσκ, όπως μεταδίδουν οι Financial Times. «Εκφράζω τη λύπη μου που η ιδέα του Brexit δεν έφυγε μαζί με τους Ντέιβις και Τζόνσον. Αλλα… ποιος ξέρει;», πρόσθεσε στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με ειρωνική διάθεση είπε για την παραίτηση Τζόνσον: «Αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία υπήρχε μια ομοφωνία απόψεων».

Αντιμέτωπη με πρόταση μομφής η Μέι

Η αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί αντιμέτωπη η Μέι με πρόταση μομφής στο κόμμα της, σχολιάζει ο Guardian. Οι υποστηρικτές της πρωθυπουργού εκτιμούν ότι θα βγει κερδισμένη από μια τέτοια διαδικασία, αλλά αν χάσει, τότε κινδυνεύει να χάσει την ηγεσία του κόμματός της και ο Μπόρις Τζόνσον είναι ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους διαδόχους, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

Η Τερέζα Μέι μιλά σε ομάδα βουλευτών του κόμματός της το απόγευμα. Αν οι 48 υπογράψουν την επιστολή για να τεθεί θέμα πρότασης μομφής, τότε η διαδικασία θα διεξαχθεί.

Πώς μπορεί να χάσει την ηγεσία του κόμματός της η Μέι

Αν το 15% των βουλευτών των Συντηρητικών στείλουν επιστολή στον πρόεδρο της λεγόμενης «επιτροπής 1922» του κόμματος για πρόταση μομφής, τότε ξεκινά η διαδικασία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, απαιτούνται επιστολές από 48 βουλευτές.

Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν επιστολές, ως διαμαρτυρία για τη στρατηγική που ακολουθεί η πρωθυπουργός στο Brexit, σύμφωνα με το Reuters. Στην ψηφοφορία όλοι οι βουλευτές των Συντηρητικών μπορούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της Μέι. Αν βγει νικήτρια από τη διαδικασία, παραμένει στη θέση της. Αν χάσει, είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί και δεν έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφια στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, που θα ακολουθήσουν.

Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Την τελευταία φορά που τέθηκε θέμα πρότασης μομφής για ηγέτη των Συντηρητικών, το 2003, ο πρόεδρος της «επιτροπής 1922» ανακοίνωσε ότι είχε λάβει αρκετές επιστολές στις 28 Οκτωβρίου και η ψηφοφορία έγινε την επόμενη ημέρα.

Δημοσκόπηση: Οι Βρετανοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους χειρισμούς της Μέι

Την ίδια ώρα, το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων, που εγκρίνουν τους χειρισμούς της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, έχει μειωθεί στο 29%, .

Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησε να διεξάγεται η σχετική έρευνα τον Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων ORB International.

Το ποσοστό έγκρισης των κυβερνητικών χειρισμών στις συνομιλίες για το Brexit ανήλθε έως και το 55% το πρώτο εξάμηνο του 2017, αλλά έκτοτε έχει μειωθεί.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα, το 56% των ψηφοφόρων δεν είναι βέβαιοι ότι η Μέι θα εξασφαλίσει τη σωστή συμφωνία ενώ το 26% πιστεύουν ότι θα πετύχει τη σωστή συμφωνία.

«Η Μέι έχασε τον υπουργό της για το Brexit (Ντέιβιντ Ντέιβις) αλλά χάνει επίσης ολοένα και πιο πολύ την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων», δήλωσε ο Τζόνι Χιλντ, γενικός διευθυντής της ORB International.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου