ΔΙΕΘΝΗ

Βιομηχανική πόλη στην Αίγυπτο προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία

βιομηχανική-πόλη-στην-αίγυπτο-προσπα-812245

Για ένα σχέδιο δημιουργίας τουρκικής βιομηχανικής πόλης στην Αίγυπτο, κάνει λόγο στο τελευταίο ενημερωτικό του δελτίο το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο.

Επικαλούμενοι πηγές του αιγυπτιακού οικονομικού Τύπου, οι συντάκτες του δελτίου αναφέρουν ότι «η Τουρκία σχεδιάζει, σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές Αρχές και παρά τις “λιμνάζουσες” πολιτικές σχέσεις της με την Αίγυπτο, να δημιουργήσει μεγάλης έκτασης βιομηχανική πόλη στη χώρα».

«Κατά τα δημοσιεύματα, η υλοποίηση του γιγαντιαίου επενδυτικού σχεδίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει εντός του 2019» σημειώνεται στο δελτίο. Παρατίθενται μάλιστα και δηλώσεις του προέδρου του τουρκο-αιγυπτιακού επιχειρηματικού συνδέσμου, Ατίλα Ατασφίν, ότι «η τουρκική πλευρά έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην αιγυπτιακή Αρχή Βιομηχανικής Ανάπτυξης (IDA) για τη διάθεση έκτασης 1 εκατ. τετρ. μέτρων προς ανάπτυξη της βιομηχανικής πόλης, ενώ από την πλευρά της η IDA έχει αντιδράσει κατ’ αρχήν θετικά, εκφράζοντας μάλιστα την προσδοκία της για επέκταση της βιομηχανικής πόλης στο μέλλον».

Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, «ο κ. Ατασφίν αναφέρθηκε σε ισχυρό τουρκικό ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στη σχεδιαζόμενη βιομηχανική πόλη».

Σημειώνεται ότι ο Ατίλα Ατασφίν είναι ο πρόεδρος του τουρκο-αιγυπτιακού αυτού οικονομικού φορέα, που ιδρύθηκε το 2003 από 22 επιχειρηματίες και σήμερα φθάνει να απαριθμεί από 800 μέλη (90 εκ των οποίων είναι Τούρκοι και οι υπόλοιποι Αιγύπτιοι).

Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το συγκεκριμένο project δεν είναι κάτι περισσότερο από μία μελέτη σκοπιμότητας, για την οποία δεν έχει καθοριστεί τίποτε ακόμη. Ούτε η περιοχή που ζητείται να παραχωρηθεί για τη δημιουργία εταιρειών με τα προνόμια και τις διευκολύνσεις που σε αντίστοιχες περιπτώσεις παρέχει η αιγυπτιακή κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου