LIFE STYLE

Royal Ascot:Τα εντυπωσιακά καπέλα,οι εμφανίσεις που τράβηξαν την προσοχή [εικόνες]

royal-ascotτα-εντυπωσιακά-καπέλαοι-εμφανίσει-813935

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του Royal Ascot βέβαια, δεν είναι άλλο από τον αυστηρότατο ενδυματολογικό κώδικα (dress code) που οφείλουν να σέβονται και να τηρούν οι επισκέπτες της διοργάνωσης. Για τις γυναίκες, επιβάλλεται επίσημο φόρεμα και καπέλο, με συγκεκριμένες προδιαγραφές σε ότι αφορά τόσο το μήκος όσο και το στυλ του φορέματος. Για τους άνδρες, προβλέπεται μαύρο ή γκρι κοστούμι με καπέλο.

Το φεστιβάλ ιπποδρομιών Royal Ascot γίνεται στο Άσκοτ της Αγγλίας από το 1711 και συγκαταλέγετε στις πιο ιστορικές ιπποδρομίες παγκοσμίως. Το φεστιβάλ διαρκεί πέντε ημέρες και την τρίτη ημέρα διεξάγεται η μεγαλύτερη κούρσα (featured race), το γνωστό Gold Cup, ενώ περισσότεροι από 300 χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο τη διοργάνωση.

Η κούρσα μάλιστα είναι στενά συνδεδεμένη με τη βρετανική Βασιλική οικογένεια, απέχοντας μόλις έξι μίλια από το Κάστρο του Windsor.

Γενικότερα, το Άσκοτ φιλοξενεί 26 κούρσες επίπεδων ιπποδρομιών το χρόνο, εκ των οποίων οι 18 διεξάγονται μεταξύ των μηνών Μαΐου και Οκτωβρίου. Φιλοξενεί όμως και σημαντικότατες κούρσες με εμπόδια, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Ο «ηγέτης» των κουρσών όμως δεν είναι άλλος από το Royal Meeting (Βασιλική κούρσα), το οποίο διεξάγεται κάθε Ιούνιο με αποκορύφωμα το Gold Cup της τρίτης ημέρας.

Η βασίλισσα Άννα είναι η πρώτη που διοργάνωσε κούρσα στο Άσκοτ, πίσω στο 1711, όταν στις 11 Αυγούστου, επτά άλογα με τους αναβάτες τους διαγωνίστηκαν με έπαθλο το «δίσκο της αυτού μεγαλειότητος» και χρηματικό ποσό των 100 γκινέων.

Στις ημέρες μας, η κούρσα του Royal Ascot αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ετήσιας ατζέντας της βασίλισσας Ελισάβετ και αρκετών μελών της βασιλικής οικογένειας, όπως ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος.

Κατά την εβδομάδα διεξαγωγής του Royal Ascot, χρησιμοποιούνται τρεις κερκίδες για τους επισκέπτες της διοργάνωσης. Η πιο «πολύτιμη» κερκίδα βέβαια είναι η βασιλική, που φιλοξενεί τη βασίλισσα και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ενώ γίνεται εύκολα κατανοητό πως η είσοδος σε αυτή τη κερκίδα για όσους δε ρέει στις φλέβες τους …γαλάζιο αίμα, απαγορεύεται με την ασφάλεια να είναι περισσότερο από αισθητή στην είσοδο της κερκίδας και σε κάθε …πιθανό χώρο στις εγκαταστάσεις της διοργάνωσης!

Η επίσκεψη στο Royal Ascot βέβαια γενικά είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς για να αποκτήσεις πρόσβαση πρέπει να καταθέσεις αίτημα στο ειδικό γραφείο και να εξασφαλίσεις την ιδιότητα του μέλους, εφόσον σε προτείνει κάποιος ο οποίος παραμένει ενεργό μέλος της διοργάνωσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Για τους ήδη κατόχους κάρτας μέλους, στέλνεται πρόσκληση από τους εκπροσώπους της Αυτής Μεγαλειοτάτης, καλώντας τους να εξασφαλίσουν τη πρόσβασή τους.

Το Royal Ascot του 2013 αποτέλεσε διοργάνωση ρεκόρ σε ότι αφορά τα χρηματικά έπαθλα, καθώς στο σύνολό τους έφτασε τα πέντε εκατομμύρια λίρες.

[επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.ascot.co.uk]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου