ΔΙΕΘΝΗ

Η ζωή μου στην Αλ Κάιντα: Ο πράκτορας που έδινε τις πληροφορίες στη Βρετανία

η-ζωή-μου-στην-αλ-κάιντα-ο-πράκτορας-πο-817273

Συνταρακτικές λεπτομέρειες για τη δράση του μέσα στην Αλ Κάιντα και το πως απέτρεψε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις αποκάλυψε ένας πρώην πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Άιμεν Ντιν (πρόκειται για ψευδώνυμο) μεγάλωσε στη Σαουδική Αραβία και πολέμησε στο πλευρό των μουσουλμάνων κατά των Σέρβων στη Βοσνία στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Από εκεί πήγε στο Αφγανιστάν, όπου ορκίστηκε πίστη στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σιγά -σιγά εξελίχθηκε σ’ έναν από τους ικανότερους κατασκευαστές εκρηκτικών μηχανισμών της τρομοκρατικής οργάνωσης και συναναστρεφόταν με πολλά από τα ηγετικά στελέχη της, περιλαμβανομένου του τότε υπαρχηγού της Αϊμάν αλ Ζαουάχρι και του εγκεφάλου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, Χαλέντ Σέιχ Μοχάμεντ.

Αλλά η ζωή τού επεφύλασσε μια δραματική ανατροπή. Επειδή δεν μπορούσε να αποδεχθεί τις επιθέσεις κατά αμάχων ή την επιστράτευση βομβιστών αυτοκτονίας από την Αλ Κάιντα, ο Ντιν έφυγε από το Αφγανιστάν. Μέσα σε λίγες εβδομάδες τον στρατολόγησε η βρετανική MI6 και εκείνος συμφώνησε να διενεργεί κατασκοπεία εις βάρος της Αλ Κάιντα και των δικτύων υποστηρικτών της. Παίρνοντας ένα πολύ μεγάλο προσωπικό ρίσκο επέστρεψε στα στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν, και εργαζόμενος στο πρόγραμμα χημικών όπλων της οργάνωσης παρείχε κρίσιμες πληροφορίες στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κι απέτρεψε πολλές επιθέσεις σώζωντας αναρίθμητες ζωές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό Channel 4 News με αφορμή την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του “Nine Lives: My time as MI6’s top spy inside Al-Qaeda” («Εννιά ζωές: Η ζωή μου ως κορυφαίος κατάσκοπος της MI6 μέσα στην Αλ Κάιντα») ο Ντιν λέει ότι δεν ανησυχεί για τις επιθέσεις αντεκδίκησης εναντίον του, όπως φαίνεται ότι έγινε στην περίπτωση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ τον Μάρτιο. «Η διαφορά (ανάμεσα στον Σκρίπαλ κι εμένα) είναι ότι εκείνον τον κυνηγά μια από τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη και πολλοί από τους πρώην συντρόφους μου [στην Αλ Κάιντα] είναι νεκροί ή στη φυλακή. Παίρνω προφυλάξεις. Δεν ανησυχώ τρομερά, αλλά παίρνω προφυλάξεις για να μην καταλήξω κάπου όπου θα βρίσκονται πολύ πρώην σύντροφοί μου.»

Τον καιρό που εργαζόταν ως διπλός πράκτορας ο Ντιν είπε ότι έδινε καίριες πληροφορίες στην MI6 για την τοποθεσία στρατοπέδων της Αλ Κάιντα, τις νέες μεθόδους εκπαίδευσης των μελών της, για συνεργάτες της και για το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αν και είχε συναντηθεί μ’ έναν από τους καμικάζι της 11ης Σεπτεμβρίου ο Ντιν είπε ότι οι επιθέσεις εκείνες δεν μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με τις πληροφορίες που διέθετε τότε η MI6.

«Για να εμποδίσεις την 11η Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να διαθέτεις τουλάχιστον 12 κατασκόπους μέσα στην Αλ Κάιντα, τον καθένα σε διαφορετικό τμήμα της οργάνωσης. Μόνον έτσι θα μπορούσες να το σταματήσεις.»

Παράλληλα αποκάλυψε ότι με τη δική του συνδρομή απετράπη μια επίθεση με χημικά όπλα στο μετρό της Νέας Υόρκης.

«Υπήρχε ένα σχέδιο επίθεσης στο μετρό της Νέας Υόρκης με μια χημική συσκευή που εφευρέθηκε την περίοδο που βρισκόμουν σ’ εκείνο το ειδικό εργαστήριο στο Αφγανιστάν. Και έδινα τακτικά πληροφορίες για το σχέδιο αυτό στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες».

Ο πρώην κατάσκοπος θεωρεί ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη. «Νομίζω ότι όλα αυτά θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια. Κατ’ αρχάς τα μεταναστευτικά κύματα που έρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική κουβαλούν μαζί τους τεράστιο αριθμό κινδύνων και απειλών όχι μόνον για τη Βρετανία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπή. Θα έχουμε αυτή την απειλή για πολλά χρόνια ακόμη, ειδικά με τους εξτρεμιστές που αποφυλακίζονται και τρέφουν μίσος για τις χώρες»…

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου