ΔΙΕΘΝΗ

Η Βόρεια Κορέα πανηγυρίζει για τη «νίκη» του Κιμ και την άρση των κυρώσεων

η-βόρεια-κορέα-πανηγυρίζει-για-τη-νίκ-817785

Ένα μεγάλο σόου ήταν η ιστορική σύνοδος Τραμπ-Κιμ στη Σιγκαπούρη. Και τώρα που ολοκληρώθηκε η Πιονγιάνγκ δίνει τη δική της ερμηνεία για το κείμενο που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες. Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε στον Βορειοκορεάτη δικτάτορα να άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του.

Μέχρι τώρα, βέβαια, εκείνο που γνωρίζαμε ήταν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει στη συνέντευξη Τύπου ότι οι κυρώσεις παραμένουν -τουλάχιστον προς το παρόν σε ισχύ- κι ότι είχε υποσχεθεί να δώσει εγγυήσεις ασφαλείας στο καθεστώ. Αλλά όπως λέει το KCNA, o Τραμπ υποσχέθηκε να άρει τις κυρώσεις μετά τη δέσμευσή του να τερματίσει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εξεπλάγησαν με την συγκεκριμένη ανακοίνωση του Προέδρου τους και στο Πεντάγωνο έκαναν αλλεπάλληλες συσκέψεις για να μελετήσουν τις συνέπειες αυτής της απόφασης.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι η η ειρήνη, η σταθερότητα και η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου μπορεί να προχωρήσει μόνον βαθμηδόν και με παράλληλα βήματα από τις δύο πλευρές, ανέφερε το KCNA, υπογραμμίζοντας ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν τόνισε την ανάγκη να λάβουν και οι ΗΠΑ μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης προτού δώσει η Πιονγιάνγκ νέα δείγματα καλής θέλησης.

Σημειώνει ακόμη ότι οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν «με χαρά» τις εκατέρωθεν προσκλήσεις για επισκέψεις στην Ουάσιγκτον και την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας.

Ταυτόχρονα τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορεάς παρουσιάζουν την συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης ως «διπλωματική νίκη» του Κιμ που σηματοδοτεί το τέλος των εχθρικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Στο πρωτοσέλιδό του το φερέφωνο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, η εφημερίδα Rodong Simun, προβάλλει φωτογραφίες από τη θερμή χειραψία του Κιμ με τον Τραμπ, χαιρετίζοντας τη «συνάντηση του αιώνα», που γράφει νέα ιστορία στις σχέσεις των δύο χωρών. Ενώ στις τέσσερις από τις συνολικά έξι σελίδες της παραθέτει 33 (!) φωτογραφίες από το τετ-α-τετ.

Ο Τραμπ ευχαρίστησε στο μεταξύ μέσω Twitter τον Κιμ για «το θαρραλέο πρώτο βήμα προς ένα νέο φωτεινό μέλλον» για το λαό του.

«Η απαράμιλλη συνάντησή μας – η πρώτη μεταξύ Αμερικανού προέδρου και ηγέτη της Βόρειας Κορέας- αποδεικνύει ότι είναι εφικτές οι πραγματικές αλλαγές», έγραψε.

Και συμπλήρωσε:

«Πριν από έναν χρόνο οι ειδήμονες και τα μεγάλα κεφάλια, άνθρωποι που δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά πριν, εκλιπαρούσαν για συμβιβασμό και ειρήνη – «σε παρακαλούμε συνάντησέ τον, μην κάνεις πόλεμο». Τώρα, που συναντηθήκαμε και έχουμε εξαιρετική σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, οι ίδιοι φωνάζουν «δεν έπρεπε να συναντηθείς, μη συναντηθείς!».

Την ίδια ώρα τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας αποτιμούν θετικά τα αποτελέσματα της συνόδου της Σιγκαπούρης. Οι Global Times χαιρετίζουν σε άρθρο γνώμης την υπόσχεση του Τραμπ να σταματήσει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα – πάγιο αίτημα του Πεκίνου με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου