ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση από τις ΗΠΑ προς Τουρκία

προειδοποίηση-από-τις-ηπα-προς-τουρκί-821335

Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιεί η Αγκυρα, μόλις 17 ημέρες από τις τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, έναντι της Αθήνας, αλλά και της Δύσης συνολικότερα, διαμορφώνουν ένα σκηνικό έντασης το οποίο παραμένει, προς το παρόν, σε ρητορικό επίπεδο. Για την Αγκυρα «κόκκινο πανί» είναι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, που βρίσκονται υπό στενή επιτήρηση. Ενώ χθες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επιτέθηκε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για τις δηλώσεις του περί «Natura 2000».

Από τη Νέα Πέραμο, πάντως, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας περιέγραψε τις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Μπεκίρ Μποζντάγ περί μεταφοράς ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης των οκτώ στρατιωτικών ως προτροπή «πολεμικής επιχείρησης» της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, με τη μορφή απαγωγής.

Παρότι δεν συνδέεται άμεσα με την κατάσταση στην Ελλάδα, η επιμονή των Τούρκων να προχωρήσουν στην προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 ενοχλεί ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία Γουές Μίτσελ.

Ο κ. Μίτσελ, μιλώντας την Τρίτη στο think tank «Heritage Foundation» στην Ουάσιγκτον, απηύθυνε άμεση προειδοποίηση προς την Αγκυρα ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν να περάσει τυχόν παρενόχληση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι από την Κυριακή, το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» βρίσκεται πλέον ελλιμενισμένο στην Αττάλεια και αναμένεται η οριοθέτηση στόχων όπου θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις. «Ημασταν ξεκάθαροι στο μήνυμά μας προς Τούρκους επισήμους ότι η παρενόχληση πλωτών γεωτρυπάνων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο και για το οποίο δεν θα μιλήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίτσελ. Ηταν ιδιαίτερα σαφής για τους S-400, λέγοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν η Αγκυρα προχωρήσει στην παραγγελία. «Μία από αυτές τις συνέπειες διευκρινίζεται με σαφήνεια στη νομοθεσία CAATSA (σ.σ.: κυρώσεων). Και δεν χρειάζεται να το αναλύσω. Η θέση μας εξακολουθεί να είναι ότι θα υπακούσουμε στον νόμο. Από την τουρκική σκοπιά, θα πρέπει να αναμένουν ότι εάν προχωρήσουν με μια εξελιγμένη ρωσική πλατφόρμα όπλων, μπορούν να περιμένουν ότι θα επηρεάσουν τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικά προγράμματα των ΗΠΑ και νομίζω ότι αυτό περιλαμβάνει τα F-35», είπε ο κ. Μίτσελ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως και στην Ελλάδα, περιγράφοντάς την ως «ένα αγκυροβόλιο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο Π. Καμμένος, από τη Νέα Πέραμο όπου βρέθηκε για την πολυεθνική άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «Salamis Storm 2018» (Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία), δήλωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του «για τη χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης που προανήγγειλε, κατά παράβαση κάθε ηθικής και κανόνα διεθνούς δικαίου, την πολεμική ουσιαστικά επιχείρηση την οποία έχει ήδη διατάξει για την απαγωγή σε ξένη χώρα, σε σύμμαχο χώρα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, των Τούρκων στρατιωτικών που η Δικαιοσύνη λόγω της παρέλευσης του 18μήνου αποφάσισε να μην εκδώσει». Ο κ. Καμμένος προανήγγειλε ότι θα ενημερώσει αναλόγως σήμερα την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι ανέφερε ότι οι δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου για το δίκτυο «Natura 2000» «αποτελούν επίδειξη και παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει εκμεταλλευθεί πολιτικά τα περιβαλλοντικά προγράμματα της Ε.Ε.». Ο κ. Ακσόι προειδοποίησε ότι η Αγκυρα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και κατέληξε ότι η «Ε.Ε. δεν πρέπει να συμβάλει στην πολιτική εκμετάλλευση από την Ελλάδα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου». Στα σχόλια του κ. Ακσόι απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και, κατ’ επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν».

Πηγή: Καθημερινή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου