ΔΙΕΘΝΗ

Φωτογραφίες από το ηφαίστειο στη Γουατεμάλα: Στους 69 οι νεκροί

φωτογραφίες-από-το-ηφαίστειο-στη-γουα-822341

Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν σήμερα να χτενίζουν τα καλυμμένα από στάχτη συντρίμμια αναζητώντας νεκρούς ή επιζώντες στα χωριά που ισοπεδώθηκαν, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο στη Γουατεμάλα, ενώ ο προσωρινός απολογισμός από τις αρχές ανήλθε στους 69 νεκρούς.

«Θα συνεχίσουμε εωσότου να εντοπίσουμε το τελευταίο θύμα, αν και δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό. Θα χτενίσουμε την περιοχή όσες φορές χρειαστεί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σέρχιο Καμπάνιας, ο διευθυντής της αρχής Εθνικού Συντονισμού για την αντιμετώπιση των καταστροφών (Conred).

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεδομένης της φύσης της έκρηξης, κατά την οποία διασπάρθηκαν μεγάλες ποσότητες λάσπης, λάβας και στάχτης, έχουν εξανεμιστεί οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες.

«Εάν παγιδεύτηκαν στην πυροκλαστική ροή, είναι δύσκολο να έχουν επιζήσει» υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ορισμένες σοροί, που απανθρακώθηκαν, ενδέχεται να μην βρεθούν ποτέ.

Οι έρευνες που είχαν ανασταλεί τη νύχτα, ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα τα ξημερώματα, στα περίχωρα του ηφαιστείου, τα οποία παραμένουν καλυμμένα από ένα παχύ στρώμα στάχτης. Οι διασώστες, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, πρέπει να καλύπτουν συνεχώς την αναπνευστική οδό, καθώς σύννεφα τέφρας σηκώνονται από τα οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή.

Ο Έντι Σάντσες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η έκρηξη της Κυριακής απελευθέρωσε «πολλή ενέργεια» και ότι ενδέχεται να σημειωθούν και νέες εκρήξεις, μολονότι δεν αναμένονται το ίδιο «καταστροφικές».

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής (Inacif) γνωστοποίησε ότι καταμέτρησε 69 σορούς, μονάχα οι 17 εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν. Επιπλέον, σύμφωνα με τις αρχές τουλάχιστον 46 είναι οι τραυματίες, οι μισοί εξ αυτών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Δύο μέλη των σωστικών συνεργείων αγνοούνται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου