ΔΙΕΘΝΗ

Έφτασαν τους 60 οι νεκροί από το ναυάγιο στην Τυνησία

έφτασαν-τους-60-οι-νεκροί-από-το-ναυάγιο-822823

Το πλοιάριο γεμάτο μετανάστες βυθίστηκε έξω από την Τυνησία. Μετά τον νέο απολογισμό, πρόκειται για ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων ετών.

Το πλοιάριο βυθίστηκε τη νύχτα του Σαββάτου (02.06.2018) προς Κυριακή ενώ έπλεε, μεταφέροντας δεκάδες μετανάστες, Τυνήσιους αλλά και υπήκοους άλλων χωρών, κοντά στο νησί Κερκένα, στον νότο, σύμφωνα με τις τυνησιακές αρχές.

«Ανάμεσα στα 60 θύματα που μεταφέρθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία του νοσοκομείου Χαμπίμπ Μπουργκίμπα στη Σφαξ 48 είναι Τυνήσιοι. 12 είναι αλλοδαποί και η διαδικασία αναγνώρισής τους βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε η Λορίνα Λάντο, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τυνησία.

Συγγενής ενός από τα θύματα του ναυαγίου ξεσπά σε κλάματα

Οι τυνησιακές αρχές, οι οποίες την Κυριακή ανακοίνωσαν πως ανέσυραν 48 πτώματα, δεν έδωσαν νεότερο απολογισμό τη Δευτέρα, ωστόσο σημείωσαν ότι η ακτοφυλακή αναζητεί ακόμη δεκάδες αγνοούμενους.

Τυνησία, το νέο «άντρο» των διακινητών

Διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την Τυνησία ως εφαλτήριο για τη μεταφορά μεταναστών που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη καθώς η ακτοφυλακή της Λιβύης, με τη βοήθεια ένοπλων ομάδων, έχει κάνει πολύ αυστηρότερους τους ελέγχους και εμποδίζει τις αποπλεύσεις.

Άνδρας που έχασε δικούς του στο ναυάγιο έξω από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 1.910 Τυνήσιοι έφθασαν στις ακτές της Ιταλίας από την 1η Ιανουαρίου ως την 1η Απριλίου, ανάμεσά τους 39 γυναίκες και 307 ανήλικοι–οι 293 ήταν ασυνόδευτοι–έναντι μόλις 231 Τυνήσιων την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Στελέχη των τυνησιακών υπηρεσιών ασφαλείας σημείωσαν ότι το πλεούμενο ήταν ασφυκτικά γεμάτο: μετέφερε περίπου 180 μετανάστες, ανάμεσά τους 80 από άλλες χώρες της Αφρικής.

Οι επιζήσαντες αφηγήθηκαν ότι ο καπετάνιος εγκατέλειψε το πλεούμενο όταν αυτό άρχισε να βάζει νερό και να βυθίζεται, για να αποφύγει τη σύλληψή του από την ακτοφυλακή.

Άνεργοι νέοι Τυνήσιοι και άλλοι Αφρικανοί προσπαθούν συχνά να περάσουν με βάρκες ή ακόμη και αυτοσχέδια πλεούμενα από την Τυνησία στη Σικελία, στη νότια Ιταλία. Η χώρα της βόρειας Αφρικής παραμένει βυθισμένη σε μια βαθιά οικονομική κρίση μετά την ανατροπή του αυταρχικού ηγέτη της Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι το 2011. Η αναταραχή συνεχίστηκε μετά τη λαϊκή εξέγερση, με την ανεργία να αυξάνεται, όπως και το κόστος ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου