ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν εκτελώντας έθιμό τους λόγω κοινής ησυχίας

ισραήλ-παλαιστίνιοι-συνελήφθησαν-εκ-824150

Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έξι Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ για την εκτέλεση μιας παλαιάς παράδοσης του Ραμαζανιού, με το αιτιολογικό ότι παραβίασαν τις ώρες κοινής ησυχίας. Οι έξι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην Παλιά Πόλη, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Οι καλλιτέχνες, γνωστοί ως “Μουσαχαράτι”, περνούν από τους δρόμους φωνάζοντας και τραγουδώντας για να καλέσουν τους μουσουλμάνους να ξυπνήσουν και να φάνε το παραδοσιακό γεύμα πριν την αυγή κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

“Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στη γειτονιά που θέλουν αυτή η παράδοση γενεών να διατηρηθεί και δέκα που παραπονιούνται”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Χατζίτζι, ένας από τους συλληφθέντες.

“Το όλο θέμα διαρκεί 20 λεπτά, ίσως μερικά δευτερόλεπτα έξω από τα σπίτια όσων αντιδρούν… Μού είπαν ότι θα μού επιβληθεί πρόστιμο 450 σέκελ (126 δολάρια) για την πρώτη φορά και 1.000 σέκελ (281 δολάρια) για τη δεύτερη φορά, με επιπλέον 1.000 σέκελ αν συνεχίσω», πρόσθεσε. Ο Χατζίτζι κατήγγειλε προπηλακισμούς και βιαιοπραγίες από την αστυνομία του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίστηκαν από την πλευρά τους ότι είχαν ενεργήσει μετά από καταγγελίες για το “θόρυβο” και κάλεσαν το τελετουργικό “παράβαση”. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν κατασταλτικά μέτρα αυτού του είδους.

Από το 1967, οπότε το Ισραηλινό κράτος κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δυσχεραίνει αδιαλείπτως τις μουσουλμανικές τελετές ως μέρος της πολιτικής του να αλλάξει το status quo στο τέμενος αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο για τους μουσουλμάνους.

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου