ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε συνάντηση με τον Κιμ στις 12 Ιουνίου

ο-τραμπ-ανακοίνωσε-συνάντηση-με-τον-κι-824323

Στροφή 180 μοιρών κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας επίσημα πως θα συναντηθεί, τελικά, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι μια πολύ επιτυχημένη, τελικά μια επιτυχημένη διαδικασία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου.

Αναφερόμενος στην επιστολή που του παρέδωσε ο τελευταίος, είπε ότι η παρουσίαση αυτή κατέληξε να γίνει μια «μακρά συνομιλία». Χαρακτήρισε δε «πολύ ωραίο, πολύ ενδιαφέρον γράμμα» την επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters όμως λίγο αργότερα, σε μια αποστροφή των δηλώσεών του, είπε ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη αυτήν την επιστολή.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του. «Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε μια σχέση και θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου», συνέχισε.

Ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «βοήθησε αρκετά» ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνάντησή του με τον Κιμ.Η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με το «δεξί χέρι» του Βορειοκορεάτη ηγέτη, στρατηγό Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο οποίος και του παρέδωσε την επιστολή.

Πριν εννέα ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την ακύρωση της συνάντησης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, χαρακτηρίζοντας ακατάλληλη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς το καθεστώς της Πιονγιάνγκ δοκιμάζει τα όρια της υπομονής του.

«Ανυπομονούσα να σας συναντήσω», ανέφερε σε επιστολή, που είχε δημοσιεύσει ο Λευκός Οίκος, και σημείωνε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρικότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό».

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε αποφασίσει να μη συναντήσει τον Κιμ, επειδή η υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε «πολιτική μαριονέτα» τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και «βλακώδη» τον παραλληλισμό που έκανε μεταξύ της Λιβύης και της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου