ΔΙΕΘΝΗ

Σκοπιανό: Άκαρπη η τριμερής στη Ν. Υόρκη -Νέο ραντεβού στις Βρυξέλλες

σκοπιανό-άκαρπη-η-τριμερής-στη-ν-υόρκη-2314

Σχεδόν μία ώρα διήρκεσε η νέα συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Σκοπιανό ομόλογο του Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία του Ειδικού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Νίμιτς, τα θέματα μεταξύ των δύο κρατών έχουν πολύ καλά διευκρινιστεί, ωστόσο δεν έχουν επιλυθεί αλλά και οι δύο πλευρές εργάζονται σκληρά ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.

Όπως ανέφερε, οι δύο υπουργοί θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες ενώ ερωτηθείς αν θα υπάρξει και συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Νίμιτς απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως οι δύο πρωθυπουργοί γνωρίζονται μεταξύ τους και αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσουν οι ίδιοι.

Να σημειωθεί πως τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και ο κ. Ντιμιτρόφ αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Hellas Journal του Μιχάλη Ιγνατίου, επικαλούμενο διπλωματική πηγή, στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε ξανά η πρόταση “Republika Severna Makedonija”, που περιλαμβανόταν στην αρχική δέσμη προτάσεων του Νίμιτς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά φαίνεται να μην καλύπτεται από το όνομα «Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία»), ενώ η σκοπιανή πλευρά φέρεται να μην θέλει το “Gorna Macedonia” («Άνω Μακεδονία»).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου