ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Νέες συλλήψεις ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών

σαουδική-αραβία-νέες-συλλήψεις-ακτιβ-6022

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν την εκστρατεία καταστολής εναντίον υπέρμαχων των δικαιωμάτων των γυναικών με τουλάχιστον τρεις ακόμη συλλήψεις, κατήγγειλαν χθες Τρίτη μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σχεδόν έναν μήνα πριν επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν, το Ριάντ ανακοίνωσε το Σάββατο τη σύλληψη επτά ανθρώπων, τους οποίους τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν «προδότες».

Σύμφωνα με ακτιβιστές και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι συλληφθέντες είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες που είχαν γίνει γνωστές για τη μάχη τους υπέρ του δικαιώματος στην οδήγηση και υπέρ της γυναικείας απελευθέρωσης.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των συλληφθέντων πλέον είναι 10, εκ των οποίων τουλάχιστον επτά γυναίκες. Το Kέντρο του Κόλπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ένας Σαουδάραβας ακτιβιστής κάνουν λόγο συνολικά για 12 συλλήψεις.

«Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις εκκλήσεις για απελευθέρωση των ακτιβιστών, εξακολουθούν να κρατούνται εξαιτίας της ειρηνικής μάχης τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επεσήμανε η Σάμα Χαντίντ διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή.

«Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για τις αναφορές περί νέων συλλήψεων (…) και ζητάμε από τις αρχές να αποκαλύψουν πού βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί και τις κατηγορίες εναντίον τους», πρόσθεσε η Χαντίντ.

«Οι σαουδαραβικές αρχές δεν μπορούν να συνεχίσουν να ισχυρίζονται δημοσίως ότι τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και παράλληλα να αντιμετωπίζουν τους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών με αυτό τον σκληρό τρόπο», κατέληξε.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν τους συλληφθέντες «προδότες» και «πράκτορες πρεσβειών», προκαλώντας τις αντιδράσεις διπλωματών στη χώρα, κάποιοι εκ των οποίων συνέκριναν την καταστολή στο βασίλειο του Κόλπου με αυτή στην Αίγυπτο και επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις τους θα συζητήσουν ιδιωτικά το θέμα με τις σαουδαραβικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου