ΔΙΕΘΝΗ

Ζάεφ και Ντιμιτρόφ επιμένουν: «Μακεδονία του Ιλιντεν» και χωρίς συνταγματική αναθεώρηση

ζάεφ-και-ντιμιτρόφ-επιμένουν-μακεδο-7752

Παρότι τα μηνύματα που στέλνει η Αθήνα είναι πως απορρίπτεται η ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν», στα Σκόπια επιμένουν σε αυτή τη λύση και μάλιστα χωρίς αναθεώρηση του συντάγματος.

Τόσο ο Ζόραν Ζάεφ, όσο και ο Νικολά Ντιμιτρόφ, σε νέες δηλώσεις τους, επέμειναν σε αυτό το σενάριο, με τον μεν πρωθυπουργό να καλεί την Ελλάδα να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι θα παραιτηθεί αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Ζάεφ έστειλε σαφές μήνυμα κατά της συνταγματικής αναθεώρησης στη χώρα του, όποια κι αν είναι η λύση στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές, έπειτα από την ξεκάθαρη αντίθετη άποψη που εξέφρασε η αξιωματική αντιπολίτευση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Ζάεφ, σε δηλώσεις έπειτα από την απαλλαγή του από την κατηγορία για δωροδοκία, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναμένεται συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, όποια κι αν είναι η λύση στο ονοματολογικό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων meta της ΠΓΔΜ. Συμπλήρωσε ότι το «Μακεδονία του Ιλιντεν» δεν θέτει σε κίνδυνο αλλά αντιθέτως ενισχύει την ταυτότητα της χώρας του και υποστήριξε ότι δίνει στην Ελλάδα μία σύνθετη ονομασία με χρονικό προσδιορισμό.

«Αυτή η πρόταση εξετάστηκε στην ΠΓΔΜ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικό κόμμα, διανοούμενος ή απλός πολίτης που προσβάλλεται από αυτή την πρόταση. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Πρώτα, ας δούμε αυτή την πρόταση μέχρι τέλους και καλώ όλους στην Ελλάδα να την εξετάσουν, γιατί αξίζει», δήλωσε ο Ζάεφ, ο οποίος την Τρίτη θα προτείνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Αλλά και ο Ντιμιτρόφ, σε νέες του δηλώσεις, υποστήριξε σθεναρά την πρόταση «Μακεδονία του Ιλιντεν», ενώ ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αναλάβει την ευθύνη και θα παραιτηθεί.

«Αν υποστηρίζεις την ΠΓΔΜ, τότε σίγουρα υποστηρίζεις το “Μακεδονία του Ιλιντεν”», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο 1TV. Πρόσθεσε ότι η νέα πρόταση περιλαμβάνει την αναγνώριση του «μακεδονικού έθνους και της γλώσσας».

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου να γίνει συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Και ο Ζάεφ χρειάζεται τη στήριξη του VMRO αν θέλει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, καθώς απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου