ΔΙΕΘΝΗ

«Οργή» στην Τουρκία για την Τριμερή Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ: «Αυτός είναι ο χάρτης του EastMed…»

οργή-στην-τουρκία-για-την-τριμερή-ελ-22973

Εκτενείς είναι οι αναφορές του τουρκικού Τύπου για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σήμερα στη Λευκωσία. Γράφουν, συγκεκριμένα, ότι λήφθηκε η απόφαση για τη δημιουργία του αγωγού EastMed, ο οποίος θα παρακάμψει την Τουρκία.

Η Χουριέτ με τίτλο “Αποκαλύφθηκαν τα σχέδιά τους. Να ο χάρτης…” παρουσιάζει χάρτη από όπου θα περάσει το φυσικό αέριο από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ευρώπη, κάνοντας ‘by pass’, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, την Τουρκία.

Η ακραία εθνικιστική εφημερίδα “Γενί Ακίτ” έχει τίτλο “Τους ‘τρώει’ άσχημα τους Έλληνες: Κίνηση που θα εξοργίσει την Τουρκία”

Η ιστοσελίδα του ΝΤV με τίτλο “Παζάρι στην νότια Κύπρο για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο”, αναφέρει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα χωρίς τη λύση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ δημοσιεύει άρθρο σύμφωνα με τον οποίο Τουρκία και ψευδοκράτος θα έπρεπε να συνάψουν στρατιωτική συμφωνία για άνοιγμα της τουρκικής ναυτικής βάσης στην Αμμόχωστο και της αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο. Υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο βήμα θα διασφαλίσει ένα σοβαρό στρατηγικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής, χαρακτηρίζοντας προκλητικές τις δραστηριότητες της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

[newsit.com.cy]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου