ΔΙΕΘΝΗ

Ο θλιβερός λόγος που οι ηλικιωμένες γυναίκες στην Ιαπωνία μπαίνουν μόνες τους στη φυλακή

ο-θλιβερός-λόγος-που-οι-ηλικιωμένες-γυ-28588

Η Ιαπωνία διαθέτει τον πιο γερασμένο πληθυσμό στον κόσμο, με το 27% να είναι πάνω από 65 ετών.

Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου πρόβλημα.

Το Bloomberg αναφέρει ότι μία στις πέντε γυναίκες στις ιαπωνικές φυλακές είναι ηλικιωμένες, με τις 9 στις 10 να διαπράττουν μικροαδικήματα, όπως κλοπές από καταστήματα.

Ο λόγος δεν έχει να κάνει με κάποιο ασυνήθιστο κύμα εγκληματικότητας. Αντίθετα, έχει να κάνει με κάτι πιο κοινωνικά ανησυχητικό για την χώρα.

Από το 1985 έως το 2015, ο αριθμός των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους στην Ιαπωνία εξαπλασιάστηκε, φτάνοντας τα έξι εκατομμύρια.

Το 2017, έρευνα βρήκε ότι πάνω από το 50% των ηλικιωμένων που έκλεβε, ζούσαν μόνοι τους και το 40% δεν είχε οικογένεια ή συγγενείς.

Με τον ηλικιωμένο πληθυσμό να νιώθει απομονωμένος, κυρίως οι γυναίκες έχουν στραφεί σε μια παράνομη ζωή καθώς η φυλακή αποτελεί μια λύση για στέγη και φροντίδα.

Μπορεί να έχουν σπίτι και οικογένεια αλλά δεν σημαίνει ότι έχουν να στηριχτούν σε κάποιον. Νιώθουν ότι δεν τους καταλαβαίνουν ή δεν τους αναγνωρίζεται τίποτα πλέον.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες θεωρούνται οικονομικά ευάλωτες, σε σχέση με τους άνδρες, με τις μισές σχεδόν να ζουν μέσα στη φτώχεια.

Η φυλακή παρέχει στις γυναίκες τη δυνατότητα να φύγουν από την οικιακή τους ζωή. Νιώθουν ότι η φυλακή είναι η μόνη λύση για να «δραπετεύσουν».

Δεν έχουν που να πάνε και θεωρούν τη ζωή καλύτερη εκεί μέσα. Είναι ο εαυτός τους και μπορούν να αναπνεύσουν, όπως λένε οι ίδιες.

Στις φυλακές, έχουν ειδικό εργαζόμενο που της βοηθά στις αγγαρείες στο μπάνιο και στις τουαλέτες την ημέρα.

Στην ουσία εργάζονται σαν νοσοκόμες μέσα στη φυλακή και τους παρέχονται όλα τα απαραίτητα για να ζουν. Στέγη, ένδυση και τροφή.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προσπαθεί να κάνει κάτι για αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, παρέχοντας σε πρώην καταδίκους πρόνοια και κοινωνικές υπηρεσίες.

Σκοπό έχουν να βοηθήσουν τις ηλικιωμένες γυναίκες που βρίσκονται σε αυτή τη δυσάρεστη θέση να μπαίνουν οικειοθελώς φυλακή για καλύτερη ζωή.

[bovary.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου