ΔΙΕΘΝΗ

Σε πορεία πρόωρων εκλογών η Τουρκία

σε-πορεία-πρόωρων-εκλογών-η-τουρκία-47992

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Άγκυρα μετά την πρόταση του ακροδεξιού Ντεβλέτ Μπαχτσελί για διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 26 Αυγούστου. Ήδη κλείστηκε ραντεβού για τη συνάντηση του Τ. Ερντογάν με τον Ντ. Μπαχτσελί για αύριο Τετάρτη 18 Απριλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Άγκυρα δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα, ενώ η αντιπολίτευση δηλώνει έτοιμη για την αναμέτρηση.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πολιτικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, την Τρίτη το πρωί ανακοίνωσε πως η Τουρκία δεν είναι σε θέση να περιμένει μέχρι τα τέλη του 2019 τις εκλογές. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να στηθούν κάλπες για βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 26 Αυγούστου, ημέρα της νίκης του Κεμαλικού στρατού κατά του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στον Σαγγάριο ποταμό.

Η επιλογή της ημερομηνίας από τον ακροδεξιό Μπαχτσελί δεν είναι βεβαίως τυχαία διότι χαϊδεύει τα αυτιά όχι μόνο των εθνικιστών-ισλαμιστών αλλά και των Κεμαλικών ψηφοφόρων. Ο Μπαχτσελί έκανε λόγο για νέο πνεύμα νίκης υπονοώντας βεβαίως την πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν. Δεν πέρασε ούτε μισή ώρα από την διατύπωση του αιτήματος Μπαχτσελί για πρόωρες εκλογές και ο Ταγίπ Εντογάν έσπευσε να ανακοινώσει επίσημα συνάντησή του με τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος MHP – Γκρίζων Λύκων μέσα στο επόμενο 24ωρο. Είναι προφανές πως ο Τ. Ερντογάν επιχειρεί να «καβαλήσει» το κύμα εθνικής έξαρσης που έχει κυριαρχήσει στην τουρκική κοινωνία μετά την εκστρατεία στο Αφρίν της Συρίας αλλά και να εκμεταλλευτεί την κοινωνική αποδοχή για όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει με την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και βεβαίως τους Κούρδους.

Στο μυαλό του Ερντογάν κυριαρχούσε η ιδέα να μην παρατείνει την ημερομηνία εκλογών η οποία θεσμικά τουλάχιστον είχε προσδιοριστεί για το τέλος του φθινοπώρου του 2019. Ήδη εδώ και δύο μήνες το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ώστε να προσδιορίσει το εάν και κατά πόσο η νίκη του Τ. Ερντογάν στις επόμενες εκλογές για το προεδρικό αξίωμα θα ήταν όχι απλώς εφικτή αλλά και εξαιρετικά αξιόπιστη. Δηλαδή με ένα ποσοστό το οποίο θα «έκλεινε» τα στόματα των αντιπάλων του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι και πριν από ένα μήνα έδιναν στον Ερντογάν ένα προβάδισμα της τάξης όμως του 51%. Δεν θα διακινδύνευε ποτέ μία εκλογική αναμέτρηση αν δεν ήταν σίγουρος πως το ποσοστό αυτό θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και η επίθεση των Αμερικανών με τους συμμάχους κατά συριακών στόχων κατέδειξε πως ο Τ. Ερντογάν δεν ανήκει πλέον στον στενό κύκλο των συνομιλητών της Ουάσινγκτον αλλά αντιθέτως οι Αμερικανοί διατηρούν σοβαρές αποστάσεις από τον πρόεδρο της Τουρκία. Αρκεί να σημειωθεί, όπως κατέγραψαν οι αναλυτές της ιστοσελίδα Ahval που εδρεύει στην κεντρική Ευρώπη, ότι ο Τ. Ερντογάν ήταν ο μοναδικός ηγέτης των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ο οποίος δεν είχε απολύτως καμία ενημέρωση για τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα της πρόσφατης πυραυλικής επίθεσης στη Συρία.

Μάλιστα έγινε γνωστό πως η τουρκική προεδρία και το τουρκικό ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκαν για τα ακριβή στοιχεία της επίθεσης την ίδια ακριβώς στιγμή που ενημερώθηκαν και οι Ρώσοι, δηλαδή ελάχιστα λεπτά πριν εξαπολυθούν οι πύραυλοι, και αυτό για να μην υπάρξει κανένα περιθώριο λάθους ή ατυχήματος. Το μήνυμα αυτό από την Ουάσινγκτον έγινε αμέσως αντιληπτό από τον Τ. Ερντογάν ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή βαυκαλιζόταν με την ιδέα ότι μπορεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών για να αποφύγει το κτύπημα κατά της Συρίας. Διαψεύστηκε παταγωδώς.

Αντελήφθη λοιπόν ο πρόεδρος της Τουρκίας πως όσο θα περνά ο καιρός τόσο θα βαθαίνει το χάσμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και με τη Δύση γενικότερα, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ. Αναπόφευκτα λοιπόν ο Τ. Ερντογάν θα εισέπραττε σε βάθος χρόνο όλη τη φθορά τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήταν πλέον μονόδρομος αν ήθελε να εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία του μετά την νίκη του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων στο Αφρίν.

Ακόμη και η ημερομηνία των εκλογών, 26 Αυγούστου, έχει τον μεγάλο συμβολισμό της. Είναι η επέτειος της ιστορικής συνθήκης των Σελτζούκων Τούρκων στο Μάντζικερτ το 1071 κατά των Βυζαντινών αλλά και η έναρξη της επίθεσης του Κεμαλικού στρατού κατά των θέσεων του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στο Σαγγάριο ποταμό που σηματοδότησε και την απαρχή της κατάρρευσης του μετώπου και της υποχώρησης του ελληνικού στρατού. Με λίγα λόγια η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί όλο το εθνικιστικό – ισλαμιστικό – λαϊκιστικό μέτωπο που έχει συγκροτήσει ο Ταγίπ Ερντογάν με τις συμμαχίες του.

Μένει να αποδειχθεί αν και η πρόσφατη, μεθοδευμένη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο αποτελούσε ή αποτελεί μέρος αυτού του προεκλογικού σχεδιασμού. Μένει αν αποδειχθεί επίσης αν η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου εντάσσεται σε αυτό τον σχεδιασμό ή εάν αποτελεί ειδική στρατηγική επιλογή της Άγκυρας για το μέλλον.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Αντιθέτως όλα είναι πλέον πιθανά, ακόμη και το ενδεχόμενο να ανοίξει ο Ερντογάν και άλλο στρατιωτικό μέτωπο ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά του σύνορα.

Τέλος παραμένει σε εκκρεμότητα το μεγάλο ζήτημα των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών των οποίων η αποφυλάκιση επίκειται σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή και προσδιορίζεται χρονικά γύρω στα μέσα Μαΐου. Αυτή η ημερομηνία εκλαμβάνεται ως κομβική από την τουρκική πλευρά γιατί τότε θα ζητηθεί μετ’ επιτάσεως η έκδοση τους η οποία ως γνωστόν έχει απαγορευθεί με απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά σε αυτή την υπόθεση ακόμη και ενδεχόμενος σχεδιασμός απαγωγής τους από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Αυτή η λεπτομέρεια προβληματίζει και ανησυχεί την ελληνική πλευρά η οποία καλείται να λάβει ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας μετά την αποφυλάκιση των οχτώ Τούρκων αξιωματικών.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου