ΔΙΕΘΝΗ

«Πόλεμος» δηλώσεων Δύσης- Ρωσίας για τη Συρία

πόλεμος-δηλώσεων-δύσης-ρωσίας-για-τ-50501

Μπαράζ δηλώσεων και ανακοινώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί η επίθεση που πραγματοποίησαν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία τα ξημερώματα στη Συρία με περισσότερους από 100 πυραύλους.

Οι χώρες της Δύσης χαρακτήρισαν επιβεβλημένη την επίθεση με στόχο εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία, ως αντίποινα για την επίθεση του καθεστώτος Άσαντ με χημικά εναντίον αμάχων.

Εκτός από τις τρεις χώρες, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία όσο και η Τουρκία αλλά και το Ισραήλ στήριξαν την επέμβαση στη Συρία.

Αντίθετα, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τη Ρωσία και το Ιράν, μιλώντας για «έγκλημα» και παράνομες ενέργειες.

Μόνο υλικές ζημιές αναφέρει το καθεστώς Άσαντ, υποστηρίζοντας ότι κατέρριψε τους περισσότερους πυραύλους.

Τραμπ: Αντίποινα για τη χρήση χημικών

Ο Aμερικανός προεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 04.00 (ώρα Ελλαδος) σε ομιλία του προς το έθνος, ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ξεκινησαν στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συρίας. Οι επιθέσεις αποτελούν αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά του δικού του λαού. “Αυτές δεν είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου”, δήλωσε ο Tραμπ . “Είναι το έγκλημα ενός τέρατος.”

Ο Τράμπ είπε στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο ότι προκειται για πλήγματα ακρίβειας. “Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων”.

Απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν, ο Τραμπ ρώτησε: “Τι είδους έθνος θα ήθελε να συνδεθεί με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;”

Τερέζα Μέι: “Σωστή και νόμιμη” την ανάληψη στρατιωτικής δράσης

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η διαταγή που έδωσε για την πραγματοποίηση πυραυλικών επιθέσεων κατά της Συρίας, μετά από μια χημική επίθεση κατά αμάχων στην Ντούμα, ήταν σωστή και νόμιμη.

Σύμφωνα με την ίδια, ο στόχος των επιθέσεων ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές, αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, ότι η χρήση τέτοιων όπλων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

“Ήταν σωστό και νόμιμο ν’ αναλάβουμε στρατιωτική δράση μαζί με τους πιο στενούς συμμάχους μας, προκειμένου ν΄ αποτρέψουμε μία νέα ανθρώπινη δυστυχία, αλλά και να εξουδετερώσουμε την ικανότητα της συριακής κυβέρνησης για την χρήση χημικών όπλων,” τόνισε η Μέι. Η ίδια, θα ενημερώσει σχετικά το κοινοβούλιο την Δευτέρα.

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έπρεπε να είχε ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου πριν διατάξει επιιδρομές με πυραύλους κρουζ εναντίον της Συρίας.

«Οι βόμβες δεν σώζουν ζωές ούτε φέρνουν την ειρήνη. Αυτή η νομικά αμφισβητήσιμη δράση υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί περαιτέρω», δήλωσε ο Κόρμπιν, ένας βετεράνος των αντιπολεμικών εκστρατειών.

«Η Βρετανία θα έπρεπε να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο για την επίτευξη εκεχειρίας στη σύγκρουση, όχι να παίρνει οδηγίες από την Ουάσινγκτον και να θέτει σε κίνδυνο βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό.

«Η Τερέζα Μέι θα έπρεπε να είχε ζητήσει την έκριση του κοινοβουλίου, όχι να ακολουθήσει πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ», υπογράμμισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Τουσκ: Στο πλευρό των συμμάχων μας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σχολίασε στο twitter: «Οι επιδρομές από ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο καθιστούν σαφές ότι το συριακό καθεστώς μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, τουλάχιστον χωρίς κόστος. Η Ε.Ε. θα σταθεί με τους συμμάχους της στην πλευρά της δικαιοσύνης».

Μέρκελ: Αναγκαίες οι επιδρομές

Στην πρώτη της δήλωση μετά τις επιδρομές η Γερμανίδα καγκελάριος τις χαρακτήρισε «αναγκαίες» και «κατάλληλες» για την αντιμετώπιση της χημικής επίθεσης στην Ντούμα. Η Γερμανία δεν συμμετείχε στρατιωτικά στην επίθεση.

Πούτιν: «Εχθρική πράξη» κατά ενός ξένου κράτους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την «εχθρική πράξη» κατά ενός ξένου κράτους.

Σημείωσε μάλιστα πως συνιστά και παραβίαση του διεθνούς δικαίου καθώς η επιχείρηση δεν είχε λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία χτύπησαν μια χώρα στην οποία η Ρωσία βοηθά το καθεστώς να καταπολεμήσει την τρομοκρατία» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ούτε Ρώσοι, ούτε Σύροι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό περί χημικής επίθεσης από το καθεστώς Άσαντ στην πόλη Ντούμα» συνέχισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος καταδίκασε σθεναρά τα αμερικανικά πυραυλικά χτυπήματα κατά της Συρίας, τα οποία όπως είπε «επιδεινώνουν την ανθρωπιστική καταστροφή, προσβάλλουν τον άμαχο πληθυσμό και συνωμοτούν με την τρομοκρατία».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έπληξαν πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, παραβιάζοντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, είπε ο Πούτιν, τονίζοντας πως με αυτές τις ενέργειες, η Ουάσιγκτον προωθεί ένα νέο κύμα αιτούντων άσυλο από τη Συρία αλλά και ολόκληρη την γύρω περιοχή.

Ο Πούτιν τόνισε ακόμη, ότι η κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία έχει καταστρεπτική επίδραση σε ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων.

Ο ανώτατος ιρανός ηγέτης Χαμενεΐ χαρακτηρίζει «εγκληματίες» τους Τραμπ, Μακρόν και Μέι

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατήγγειλε δριμύτατα τα δυτικά πλήγματα κατά της Συρίας χαρακτηρίζοντας «εγκληματίες» τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε το πρωί εναντίον της Συρίας είναι ένα έγκλημα. Δηλώνω καθαρά πως ο αμερικανός πρόεδρος, ο γάλλος πρόεδρος και η βρετανίδα πρωθυπουργός είναι εγκληματίες (…) δεν θα επιτύχουν τίποτε και δεν θα έχουν κανένα όφελος», δήλωσε ο Χαμενεΐ υποδεχόμενος τους ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας, σύμφωνα με τον λογαριασμό του στο Telegram και την ιρανική τηλεόραση.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τα πλήγματα που κατέφεραν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Συρία εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού και τα οποία κατήγγειλε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

«Η Ρωσία συγκαλεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει τις επιθετικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», αναφέρει σε ανακοινωσή του το Κρεμλίνο.

«Η Ρωσία καταγγέλλει με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την επίθεση στη Συρία, όπου ρώσοι στρατιωτικοί βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση να αγωνισθεί κατά της τρομοκρατίας», προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τουρκία για την επίθεση στη Συρία: Ήταν αρμόζουσα απάντηση

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα πως τα δυτικά πλήγματα με στόχο το συριακό καθεστώς αποτελούν «αρμόζουσα απάντηση» στη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε πριν από μια εβδομάδα στην Ντούμα και είχε αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

«Χαιρετίζουμε αυτή την επιχείρηση, που ανακουφίζει τη συνείδηση ολόκληρης της ανθρωπότητας για την επίθεση στην Ντούμα, που όλα οδηγούν στο να αποδοθεί στο (συριακό) καθεστώς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το συριακό καθεστώς, που εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια κατατυραννεί τον ίδιο τον λαό του, τόσο με συμβατικά όσο και με χημικά όπλα, έχει βαρύ παθητικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η συνείδηση της διεθνούς κοινότητας δεν έχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτή την άποψη», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείου.

Το Ισραήλ εκτιμά πως τα δυτικά πλήγματα είναι δικαιολογημένα και αποτελούν «σημαντικό σήμα» προς το Ιράν και τη Χεζμπολάχ

Οι υπό τις ΗΠΑ επιδρομές στη Συρία αποτελούν ένα «σημαντικό σήμα» προς το Ιράν, τη Συρία και τη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, δήλωσε σήμερα ο Γιοάβ Γκαλάντ, μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

«Η χρήση χημικών όπλων παραβιάζει μια κόκκινη γραμμή και η ανθρωπότητα δεν μπορεί πλέον να την ανέχεται», δήλωσε ο Γκαλάντ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η αμερικανική επίθεση στέλνει ένα σημαντικό σήμα προς τον άξονα του κακού — το Ιράν, τη Συρία και τη Χεζμπολάχ», πρόσθεσε ο Γκαλάντ.

Ένας ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως το Ισραήλ είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα πληγματα. Ερωτηθείς πόσο έγκαιρα είχε ειδοποιηθεί , ο αξιωματούχος απάντησε: «Από 12 έως 24 ώρες πριν, πιστεύω».

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ βοήθησε στην επιλογή των στόχων, ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε: «Όχι απ’ όσα γνωρίζω».

Εξάλλου ο Οφέρ Σελάχ, βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ισραηλινού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα πως η επιδρομή κατά της Συρίας «είναι μια σημαντική ενέργεια από μόνη της· θα πρέπει να αποτελέσει επίσης την αρχή μιας νέας τάξης».

Ο ίδιος χαρακτηρίσε την επιδρομή «δικαιολογημένη» και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να είναι η τελευταία.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να πει στον πρόεδρο Τραμπ να επανεξετάσει την πρόθεσή του να αφήσει τη Συρία», συνέχισε ο Σελάχ. «Αν δεν υπάρξει ισορροπία στην περιοχή, στη μια πλευρά της οποίας βρίσκονται οι δυτικές δυνάμεις, σουνιτικά κράτη και το Ισραήλ, δεν θα υπάρξει σωτηρία για τον βασανιζόμενο συριακό λαό».

Έκκληση ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα όλα τα κράτη μέλη του παγκόσμιου οργανισμού να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μετά τα δυτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας.

«Καλώ όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σ’ αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες και να αποφύγουν όλες τις πράξεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν μια κλιμάκωση της κατάστασης και να επιδεινώσουν τα βάσανα του συριακού λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες, ο οποίος ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία για να διαχειρισθεί τα επακόλουθα της στρατιωτικής δράσης που ανέλαβαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου