ΔΙΕΘΝΗ

Στο σκόπευτρο των ΗΠΑ οκτώ στόχοι στη Συρία

στο-σκόπευτρο-των-ηπα-οκτώ-στόχοι-στη-σ-52117

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συμφωνούν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διεθνής αντίδραση για να αποτραπεί η συνέχιση της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ την Πέμπτη.

Οι Τραμπ και Μέι συνομίλησαν μετά το πράσινο φως που έδωσαν κορυφαίοι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Συρία.

Ουάσινγκτον και Παρίσι κατηγορούν τη Δαμασκό για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να διαπράχθηκε το Σάββατο στην Ντούμα, στην ανατολική Γούτα, κι έχουν προειδοποιήσει ότι θα εξαπολύσουν πλήγματα για να αποτρέψουν τη συνέχιση της χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η χρήση χημικών όπλων να μη μείνει αναπάντητη» και ότι είναι «ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού της Βρετανίας στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τη συνδιάλεξή τους.

«Συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά όσον αφορά στη διεθνή αντίδραση» προστέθηκε στο δελτίο Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στο στόχαστρο οκτώ στόχοι της Συρίας

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κανάλι CNBC επικαλούμενο πηγές της Ουάσινγκτον, σχεδιάζουν πολεμικές επιχειρήσεις σε οκτώ στόχους επί συριακών εδαφών.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό το πότε θα πραγματοποιηθούν οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού. Οι εν λόγω στόχοι περιλαμβάνουν δύο αεροδρόμια της Συρίας, ένα ερευνητικό κέντρο και μια εγκατάσταση χημικών όπλων.

Η πηγή ανέφερε, επίσης, ότι ο συριακός στρατός έχει επανατοποθετήσει σημαντικό αριθμό αερομεταφορέων σε ελεγχόμενα από τη Μόσχα αεροδρόμια, με την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον θα ήταν απρόθυμη να χτυπήσει εκεί.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει διάφορες επιλογές, όχι απλά στρατιωτικές, ότι όλες οι επιλογές εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι και ότι αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει.

Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί τη Ρωσία και τη Συρία υπεύθυνες για τη χημική επίθεση, κι αρνήθηκε ότι τα σχόλιά του στο Twitter δημιούργησαν οποιοδήποτε πρόβλημα.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου