ΔΙΕΘΝΗ

Η τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο

η-τελετή-της-αφής-του-αγίου-φωτός-στον-π-56985

Η Τελετή άρχισε με την είσοδο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Ναό, συνοδευόμενου από αρχιερείς, ιερείς και διακόνους.

Ακολούθησε η Ιερή Λιτανεία και η αποσφράγιση του Πανάγιου Τάφου, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, μία ημέρα πριν, έχει ελεγχθεί και σφραγιστεί με βουλοκέρι.

Τότε, ο Πατριάρχης έβγαλε την αρχιερατική στολή του και έμεινε μόνο με το λευκό στιχάριο, πήρε τους σβηστούς πυρσούς και εισήλθε στο Ιερό Κουβούκλιο.

Όλα τα καντήλια στο κτιριακό συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως ήταν σβηστά. Ο Πατριάρχης προσευχήθηκε στο εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου. Χέρια απλώνονται από παντού και μέσα σε λίγα λεπτά ο Ναός γεμίζει από φλόγες που «προχωρούν» μέχρι να καλύψουν όλο τον χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην ιστοσελίδα του, ότι οι ετερόδοξοι έχουν, προηγουμένως, ερευνήσει όλο το εσωτερικό του ιερού Κουβουκλίου, για να πιστοποιήσουν ότι δεν υπάρχει αναμμένο καντήλι ή άλλη πηγή φωτός.

Μετά τη λιτανεία ο Πατριάρχης στάθηκε μπροστά στην είσοδο του Αγίου Κουβουκλίου, αφαίρεσε τα άμφια και ανέμεινε με το στοιχάρι, πετραχήλι και τη ζώνη.

Ακολούθησε έρευνα από τους ετερόδοξους για να βεβαιωθούν ότι πάνω του δε έχει κάτι, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει υπόνοια ή να κινήσει υποψία.

Όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα, οι φύλακες αφαίρεσαν τη σφραγίδα από την είσοδο και ο Πατριάρχης πέρασε μέσα στο ιερό Κουβούκλιο με δύο δεσμίδες σβηστά κεριά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου